In de Tolhuistuin

Tuinhuis

Routebeschrijving

(directions in English below)

De Tolhuistuin ligt recht tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Je neemt de pont ‘Buiksloterwegveer’ om er te komen. De overtocht duurt 3 minuten en is gratis. De pont vaart dag en nacht.

Ingang gebouw en zalen

Het hoofdgebouw van de Tolhuistuin zie je direct na het aanmeren van de pont linksvoor liggen. Vanaf de pont neem je de grote trap en wandel je zo Café-Restaurant THT binnen, evenals de Expositieruimte van Framer Framed en de Danszaal met de hiphopschool van Solid Ground Movement.

De ingang van de ConcertzaalIJzaal en Tuinzaal vind je beneden aan de voorkant van het gebouw, links van de trap.

Het adres is: IJpromenade 2 (bekijk op Google Maps).

Ingang Tuin en Tuinhuis

De ingang van de Tuin (en het Tuinhuis) is aan de Noordzijde van het terrein. Het adres hiervan is Tolhuisweg 3, in de bocht van de Buiksloterweg. Deze ingang is 3 minuten lopen vanaf de pont (rechtdoor, daarna linksaf). Ook de kantoren, van o.a. Stichting Tolhuistuin en de meeste huurders bevinden zich daar.

Veerpont

Neem de pont achter het CS (Buiksloterwegveer) die elke 5 minuten naar de overkant vaart. De overtocht duurt ongeveer 3 minuten. De pont gaat dag en nacht, 24 uur per dag.

buiksloterwegveer-012015

Met de auto

Klik hier voor routebeschrijving.

Openbaar vervoer vanuit Noord

Vanuit de Molenwijk (Stellingweg) of vanaf het Waterlandplein is de Tolhuistuin te bereiken met bus 38. Op zaterdag rijdt bus 38 om de 12 minuten. Op zondag rijdt bus 38 om het half uur.

Parkeren

Parkeren kan recht achter het gebouw van EYE. Dit is een (betaald) parkeerterrein, met plaats voor ongeveer 100 auto’s. De kosten zijn slechts € 1,- per half uur. De parkeerplaats is niet bewaakt: laat geen waardevolle spullen achter in uw auto. Het parkeerterrein wordt geëxploiteerd door de gemeente Amsterdam (projectbureau Noordwaarts), in afwachting van een parkeergarage voor EYE-bezoekers.

Invalidenparkeerplaats

Voor minder validen wordt een parkeerplaats vrijgehouden. Voor deze plaatsen geldt hetzelfde tarief als voor de reguliere parkeerplaatsen.

Tolhuistour (audiotour)

De Tolhuistour voert bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont.

Deze zomer kun je de audioplayer met koptelefoon afhalen bij Tip Noord (IJpromenade 2). Voor 4 euro kun je een afspeelapparaat met de tour (à 60 minuten) huren – dit is exclusief borg. Met een smartphone kun je de tour voor 2,69 euro via de app Tales & Tours downloaden.

flag_uk_b

Getting there

In case you travel to Amsterdam Central station by train or come to Tolhuistuin by bike: take the ferry (Buiksloterwegveer) at the back of Central Station. Please note: this is the ferry that also leads to ‘EYE’ and boards every 5 minutes. It takes about 3 minutes to get to Amsterdam Noord. You can use the ferry 24/7 for free. When you arrive in Amsterdam North you’ll find the entrance of Tolhuistuin (IJ-ingang) about 50 metres from the ferry (left).

In case you travel by car please enter ‘IJpromenade 2’ in your navigation description. Parking at EYE filmmuseum is the best option in the area of Tolhuistuin.