Kunst & Cultuur op het Tolhuistuinterrein
Ontdek kunst & cultuur op het Tolhuistuinterrein
1. Lost Flowers Almanac | Abner Preis
Een Augmented Reality kunstwerk met vijf verschillende digitale tuinen verspreid over het Tolhuistuinterrein. Samen vormen ze als het ware een pop-up boek: Van uitgestorven bloemen die lang verloren zijn gegaan, tot de terugkeer van grijze wolven in Nederland; van een bos dat geneest tot bloemen in de lucht.
Je kunt het natuurlijke leven in vergane en bloeiende vorm verkennen zoals ze werden afgebeeld door ontdekkingsreizigers, bewaard in museumcollecties over de hele wereld.
Dit kunstwerk kan worden ervaren met je telefoon door de QR-code te volgen. Elke marker opent een nieuwe digitale omgeving in je Instagram app. Meer info
In samenwerking met Floriade, met dank aan AFK.
2. RADIX | Collectief Walden
De kunstinstallatie RADIX van Collectief Walden is gewijd aan exoten: de Japanse Duizendknoop, de Reuzenberenklauw, en de Waterwaaier. De vensterexpositie is een ode aan de symptoombestrijding, zeer geschikt voor groenliefhebbers en groenhaters.
Beluister de bijbehorende podcast die je opent via de QR code en maak een mooie wandeling door de stad om de gevierde exoten in het wild te zien.
3. Het Wilde Noorden
Tussen de stoeptegels van de Vogelbuurt en langs de A10 bloeit en groeit van alles. Snorkelend en kanoënd zien we Haviken, Palingen en Geelwangschildpadden. In het Vliegenbos besef je tussen de glimwormen dat Noord nog altijd de donkerste nachten heeft. Met werk van Kristian de la Riva, Jaap Scheeren, Joost Janmaat, Thijs de Zeeuw en Pim Leenen. Het Wilde Noorden is een ode aan de natuur in Amsterdam-Noord. Twee jaar expedities vanuit Tolhuistuin resulteerden in de stadsnatuurgids van Joost Janmaat en Reem Saouma.
www.hetwildenoorden.nl
4. Metroscope
Metroscope is een expositieplek met een wisselende expositie van makers, vertellers en muzikanten. Het ontwerp van Matthijs Booij verwijst naar een kunstwerk dat jarenlang aan de overkant van het IJ in het metrostation aanwezig was, genaamd ‘Underground’. Dit destijds zeer futuristische kunstwerk van Siet Zuyderland uit de jaren 80 betrof een kijkwand waar je door gele kijkgaten in de muren kon kijken naar hyperrealistische schilderijen van metrostations uit steden zoals New York, London, Moskou en Tokyo. Nu kijken we door de kijkgaten van Metroscope verder de toekomst in.
Voor het eerst is er een audiovisuele ervaring gemaakt door Sjoerd Martens en upsammy, speciaal voor in de Metroscope. Het werk toont meerdere landschappen die gezien kunnen worden als een decor waaruit verschillende elementen worden belicht. Vanuit een zelfgeschoten archief van duizenden beelden, brengt Sjoerd de leefomgeving in een nieuw perspectief, via de lens van de mobiele telefoon. Deze vluchtige momenten worden samengebracht in schilderachtige maar fotorealistische collages die de setting en het medium bevragen in een oneindig landschap. Met een scherp oor voor kristallijne melodieën en gelaagde ritmes, vormt upsammy haar muziek als ruimtelijk onderdeel van de landschappen.
Open: voor en na publieksprogramma’s. Een samenwerking van Parallel en Tolhuistuin
5. Entree van Noord | Alles komt goed
Tolhuistuin nodigt kunstenaars uit om hun visie te geven op de toekomst van de stad op de 30 meter lange muur langs de Tuin. Met hun ideeën en vergezichten worden voorbijgangers geïnspireerd om verder vooruit te denken.
Dit keer is het de beurt aan Studio Monnik met Alles komt goed.
Eerder maakten Hedy Tjin, United Painting, Massih Hutak, Seeyousioe en Brian Elstak werk voor de Entree van Noord.
6. Poorten Tolhuistuin - ATMosphere
“Building is our second nature, and nature our first love.” De drie poorten van de Tuin zijn gemaakt door kunstenaarscollectief ATMosphere, bestaande uit Marisja Smit, Thijs Trompert en Antal Bos. ATMosphere ontwerpt toegankelijke architecturale sculpturen die de zintuigen prikkelen. Het architectenteam heeft een voorliefde voor werken in de openbare ruimte, midden in de maatschappij. Zij streven naar werk dat een eigen verhaal vertelt, de samenleving inspireert en uitnodigt om mee te doen. Veel van hun architectonische installaties zijn markante herkenningspunten waarin natuur en cultuur samenkomen.
7. Walk of Doubts
“Je hebt zojuist het tafereel van een break-up verlaten. Je bent verward en emotioneel...”
Walk of Doubts is een muzikale city walk van Eef van Breen Group. De muziek over liefde en break-up neemt je mee op een meeslepende wandeling door de stad en je eigen fantasie. Van een troostende ukelele liedje en grillige jazz tot een virtuoze cello solo. Tijdens deze route van ongeveer 1,5 uur door Overhoeks en Van der Pek waan je je hoofdpersoon in je eigen film met Amsterdam Noord als decor. Luister hier de audiowandeling.
8. Dwaalspoor Stout Konijn
Stout Konijn heeft een gigantisch gangenstelsel onder de Tolhuistuin gegraven! Volg het dwaalspoor en fantaseer je eigen Stout Konijn avontuur. Zie je waar Stout Konijn geweest is? De speurtocht is de hele zomer gratis te doen voor jong en oud.
Grijp je gratis Dwaalkaart bij het Leeshuis of het Tuinhuis. Volg de eigenwijze oren van Stout Konijn en verdwaal! Los onderweg de raadsels op en vind alle verstopte dieren. Knuffel een boom en hack het Wood Wide Web. Ontcijfer wat de bomen tegen elkaar zeggen! En wat is er aan de hand met de vogelhuisjes?
I.s.m. Into The Great Wide Open
9. Leeshuis
In het Leeshuis krijgen boeken een tweede leven. Je kunt boeken lezen, brengen en boeken meenemen of omruilen. De boeken staan gratis ter beschikking.
Het Leeshuis is onderdeel van de Tolhuistuin en wordt beheerd door vrijwilligers. Deze getrainde vrijwilligers verzorgen ook taalcoaching en andere activiteiten.
Open: woensdag t/m zaterdag, 12-17 uur.
Leeshuis.com
10. Natuurgebied Noord
Een herinnering voor iedereen die de stad in fietst: Amsterdam-Noord is een natuurgebied waar ook mensen wonen.
Ga op avontuur in de stadsnatuur. Trek je laarzen aan of juist je schoenen uit, kruip door de goot of snorkel door een sloot. Bushcrafters en ontdekkingsreizigers, vogelvrouwen en vlindermannen, Otters en IJsvogels wijzen je de weg.
De banner is gemaakt door Mirjam van der Most.
11. De Reuzen van Noord
Een verrassende audioroute door Amsterdam-Noord waar je zes reusachtige bomen ontmoet die hun levensverhaal aan je vertellen, kroongetuigen van een veranderende stad. Om hen heen verschijnen torens met schommels op het dak, exclusieve penthouses, cafe latte drinkende hipsters, biologische stadstuinen, party cruises en bakfietsen vol blonde dreumesen. Wat vinden de bomen hier eigenlijk allemaal van? Alle verhalen zijn gebaseerd op de levens van buurtbewoners uit de van der Pek-, Vogel- en Bloemenbuurt. Start de audioroute bij het boekenhuisje van het Leeshuis.
Een productie van Play Productions.
12. ZAADBANK - Nora Ramakers
Voel jij je ook wel eens aangetrokken tot de natuur? In de podcast ZAADBANK neemt Nora Ramakers je mee in een (ont)spannende meditatie. Al schommelend daagt ze je uit om contact te maken met dat wat groeit.
Natuur bevindt zich niet alleen in ver gelegen, beschermde bosgebieden bevindt, maar ook tussen de voegen van de stoep, langs de trambaan en in het schaamgroen van de Buiksloterweg. Laat je verleiden door je omgeving en geniet van een eco-erotisch moment voor jezelf.
13. Tuin vol Oplossingen
Op de Noordkop staan moestuinbakken voor verschillende bomen en planten. Tolhuistuin nodigt makers en kunstenaars die zich bezighouden met oplossingen voor de toekomst uit om hiervan gebruik van te maken. Zo vind je er de indigo proeftuin van Valentin Bakardjiev, de bijensupermarkt van Stout Konijn en natuurlijke klimaatoplossingen zoals olifantsgras, hennep en bamboe geplant door Climate Cleanup en de moestuinschool. Op het terrein ligt het eerste olivijnpad van Amsterdam, een mineraal dat CO2 uit de lucht kan halen.
Meer over Valentin Bakardjiev's indigo proeftuin
Meer over Climate Cleanup
14. De Kraai | Jaap Scheeren
De Kraai (The Crow) komt uit het fotografieproject ‘Flipping the Bird’ van Jaap Scheeren. Dit project is een verhalend visueel verslag van een lange en intensieve wandeling in de duinen. Er ontstaat een bijzondere, surrealistische, humoristische en confronterende dialoog tussen mens, flora en fauna.
Het werk houdt de kijker een spiegel voor en laat op zowel bloedserieuze als absurdistische wijze zien hoe we ons verhouden tot de natuur.
15. De Kijkdoos | Cutklub
De Kijkdoos is een grote roze kast met meerdere vulva’s als kijkgaten. In De Kijkdoos zie je werken van zes vrouwelijke kunstenaars die hun kijk op de vulva met je delen. Je kan het zien, horen en voelen. Met werk van Rosa Snijders, Milou Deelen, Lola Umarova, CUTKLUB en Lekkermenselijk.
Milou Deelen schrijft: "Het is nog steeds broodnodig om het te hebben over abortus, een thema dat mij nauw aan het hart ligt. Je leest hier 'baas in eigen buik' – een bekende kreet van de actiegroep Dolle Mina. Tijdens de tweede feministische golf schreven zij deze kreet op hun buik om aandacht te vragen voor het recht op abortus. Het is inmiddels dik vijftig jaar later, en wereldwijd staat het recht op abortus onder druk. In Nederland staat het nog steeds in het Wetboek van Strafrecht! In mijn kijkdoos zie je heel veel verschillende buiken, iedereen mag beslissen over zijn/haar/diens eigen lijf. Daar moeten we voor strijden, we moeten het erover hebben, in actie komen, van ons laten horen!
Maya Angelou: 'The truth is, no one of us can be free until everybody is free.'"
Meer over de kunstenaars en de kunstwerken via deze link.
16. Monument voor de ramp die gaat komen | Collectief Walden
In 2022 werden in verschillende Europese rivieren hongerstenen zichtbaar met teksten als 'Wenn du mich seehst, dann weine'. De stenen werden honderden jaren geleden door mensen neergelegd in rivierbeddingen tijdens extreme droogte in de hoop dat toekomstige generaties ze nooit zouden hoeven zien.
Amsterdam kampt met een tegenovergesteld probleem. Onze stad is eindig. Als we de waterpeilvoorspellingen erop nakijken, staat Amsterdam binnen 250 jaar onder water. Geïnspireerd op de waarschuwing van hongerstenen gedenkt Collectief Walden te overstromen. De maximale potentiële zeespiegelstijging, als al het landijs op onze planeet smelt, is 70 meter. In de Tolhuistuin bouwt Collectief Walden aan een gedenkteken dat meeverandert met het stijgende waterpeil. Hoe herdenken we een ramp die ons nog te wachten staat? En welke invloed heeft dit op de keuzes die we vandaag maken?
17. Artist in Residence | Talisa Harjono
Tolhuistuin gelooft in de kracht van kunst voor het belichten van maatschappelijke thema’s. Van maart tot juni 2023 nodigt Tolhuistuin een kunstenaar uit in ons ‘Brughuis’ te werken. Deze keer: Talisa Harjono.
Talisa bewandelt in haar werk de fijne lijn tussen kunst en onderzoeksjournalistiek. Haar uitgangspunt is vaak sociologisch in overeenstemming met haar eigen ervaring. Voor onderzoek gaat ze op een persoonlijke zoektocht, door haar lichaam te plaatsen waar haar vragen zijn. Ze bevraagt wetten en sociale normen rondom openbare ruimte, (il)legaliteit, symboliek en eigendom. Haar werk vindt vaak de vorm in locatie-specifieke installaties, performance en video.
-
-
Kunstwerk Entree van Noord - Moxie Radway
De 14-jarige Moxie Radway is de nieuwe kunstenaar van de muur: Hoop Zorgt voor Vreugde in The Inbetween
lees meerDe Muur -
NOORDKrANT | Wat is vrijheid?
Onze 5e editie van de NOORDKrANT ligt al weer op de deurmat. Met dit keer het thema vrijheid.
lees meerLees -
-
Nieuw kunstwerk door Zaïre Krieger, Lyanne Tonk en Dewy Elsinga
Spoken word artiest Zaïre Krieger en kunstenaars Lyanne Tonk en Dewy Elsinga exposeren kunstwerk voor de Entree van Noord
lees meerKunst Expositie Spoken Word -
Flipping the Bird
Fotografie van het project ‘Flipping the Bird’ van Jaap Scheeren
lees meerKunst Expositie -
Opening galerie en creatieve ontmoetingsplek PEXPO
PEXPO is een nieuw creatief initiatief i.s.m. Tolhuistuin, de Breitner Academie AHK, buurtbewoners en ondernemers uit de Van der Pekbuurt.
lees meerKunst Expositie -
Podcasts Tolhuistuin Podcastwerkplaats
Beluister nu de podcasts opgenomen in de Tolhuistuin Podcastwerkplaats
lees meerPodcast Podcastwerkplaats -
LFMC: OWRU Podcasts
Luister tijdens de 106e aflevering van OWRU naar de inspirerende verhalen van spoken word artiest Zaïre Krieger en LFMC's Brian Elstak.
lees meerPodcast -
De Reuzen van Noord
Een verrassende audioroute door Amsterdam Noord waar je 6 reusachtige bomen ontmoet die hun levensverhaal aan je vertellen.
lees meerBeluister