Flipping the Bird
Fotografie van het project ‘Flipping the Bird’ van Jaap Scheeren. Dit werk houdt de kijker een spiegel voor en laat op zowel bloedserieuze als absurdistische wijze zien hoe we ons verhouden tot de natuur.
'Flipping the Bird' is onderdeel van een verhalend visueel verslag van een lange en intensieve wandeling in de duinen, waarin de hoofdpersoon opnieuw contact probeert te maken met de natuur. Tijdens deze wandeling wordt hij langzaam verliefd op het landschap, de flora en de fauna en denkt hij dat deze liefde wederzijds is. Er ontstaat een bijzondere, surrealistische, humoristische en confronterende dialoog tussen mensen, flora en fauna. Op de climax komt de hoofdpersoon erachter of de liefde wederkerig is en kiest hij zijn pad...
Het verhaal speelt zich in de duinen af in verband met de continue dreiging van de zee voor ons nederige land. Het menselijk handelen en de keuzes die we nu en in de toekomst maken zijn hierin van groot belang.
Jaap Scheeren: “Ik begon met wandelen en fotograferen in de bossen en later de duinen en vond de uiteindelijke urgentie om van dit wandelen een project te maken in De Ramp van 1953, en dan vooral toen ik het gelijknamige boek tegenkwam in mijn opa's boekenkast. Een ramp die ver weg lijkt, maar waarvan ik wil dat deze zich nestelt in het collectieve geheugen om herhaling te voorkomen. Voor mij vormde dit verhaal het sleutelmoment om dit project door te zetten.”
Een van de foto's hangt aan de zijgevel van de Staalvilla op het Tolhuistuin-terrein.
--ENGLISH--
Photography from the project “Flipping the Bird” by Jaap Scheeren. This work holds up a mirror to the viewer and shows in both deadly serious and absurdist ways how we relate to nature.
'Flipping the Bird' is part of a narrative visual report of a long and intensive walk in the dunes, in which the main character tries to reconnect with nature. During this walk, he slowly falls in love with the landscape, flora and fauna and thinks that this love is mutual. An extraordinary, surreal, humorous and confrontational dialogue between people, flora and fauna ensues. At the climax, the protagonist finds out whether love is reciprocated and chooses his path....
The story is set in the dunes in relation to the continuous threat of the sea to our humble land. Human actions and the choices we make now and in the future are of great importance in this.
Jaap Scheeren: “I started walking and photographing in the woods and later the dunes and found the ultimate urgency to turn this walking into a project in The 1953 Disaster, especially when I came across the book of the same name in my grandfather's bookcase. A disaster that seems far away, but which I want to see nestled in the collective memory to prevent its recurrence. For me, this story was the key moment to pursue this project.”
Ontdek hieronder wat er nog meer te zien en te beleven valt op het terrein
-
The Lost Flower Almanac van Abner Preis
Ontdek The Lost Flower Almanac van Abner Preis in de tuin en verken leven dat verloren is gegaan en is gered
lees meerKunstroute -
Birds don’t Sing, They Shout
Ontdek 'Birds don't Sing, they Shout' van kunstenaar Talisa Harjono als tegengeluid tegen de behandeling van migranten.
lees meerKunstroute -
Artist in Residence: Talisa Harjono
Ontmoet Artist in Residence: Talisa Harjono
lees meerKunstroute -
Kunst voor Climate Imaginaries at Sea
Als onderdeel van Climate Imaginaries at Sea, zetten drie kunstwerken klimaatproblemen in een ander licht.
lees meerKunstroute -
BODEMSTEMMEN
Verborgen in bosjes achter een boom hoor je uit de grond de stem van een van de bodemwezens. Je kunt ze nooit allemaal leren kennen, dus wij hebben er 5 uitgenodigd in de Tolhuistuin.
lees meerKunstroute -
CLASS OF 2024
sQuare is een community van Amsterdamse beeldmakers en ‘huisgenoot’ van de Tolhuistuin. Het kloppende hart van sQuare wordt gevormd door sQuare Academy: an accelerator program for freelance creators.
lees meerKunstroute -
-
-
-