Je Bent Jong en Je Wil Wat
Je Bent Jong en Je Wil Wat is hèt cultureel-maatschappelijke festival voor jonge mensen. Tijdens deze editie draait alles om het thema: ‘Polarisatie’ en hoe we weer in verbinding komen met elkaar. Polarisatie betekent dat groepen mensen steeds meer tegenover elkaar komen te staan door verschillende meningen of overtuigingen. Dit maakt het moeilijker om met elkaar te praten of samen te werken, vooral over belangrijke onderwerpen zoals politiek of geloof. Wij willen verbinden, laten zien dat verschillen vaak te overbruggen zijn en mensen uit hun bubbel laten treden.
Verwacht een dag met workshops, inspirerende sprekers, muziek, dans en theater. Ook kiezen we deze dag de nieuwe jongerenvertegenwoordigers. Ontmoet nieuwe mensen, deel je ervaringen, stel kritische vragen en ontdek hoe we samen bruggen kunnen bouwen in plaats van muren.
Beschrijving van het programma
Het programma bestaat uit verschillende workshops, panelgesprekken en doorlopende programmering en wordt gehost door Raounak Khaddari en co-host. Hierbij de informatie uit het programmaboekje:
- Panelgesprek 1: ‘Polarisatie 101’ Polarisatie, we horen er steeds vaker over. Mensen lijken recht tegenover elkaar te staan, en de brug slaan lijkt steeds lastiger. Maar is het echt erger geworden de laatste jaren? Onderzoek laat zien dat polarisatie vrij stabiel is gebleven. Tijdens dit panelgesprek gaan we in op wat polarisatie nou precies betekent en hoe framing (bijvoorbeeld in kranten) hieraan bijdraagt, of het juist tegengaat. We onderzoeken hoe we weer met elkaar in gesprek kunnen gaan en in verbinding komen.
Met: Telegraaf journalist Kamran Ullah, senior adviseur bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Farid Bouchlaghmi en VVD politicus en oud-staatssecretaris Asiel en Migratie Eric van der Burg.
- Panelgesprek 2: ‘Echt naar elkaar luisteren’ Ga in gesprek met Shamier en Vida over hoe je verder kan kijken dan (religieuze) onderlinge verschillen en leer wat het brengt om die blik te verbreden. Shamier Madhar en Vida Niazian laten zien hoe je met diversiteit kan omgaan en positieve verandering kan creëren. In dit gesprek overbruggen ze de kloof die er op het eerste gezicht lijkt te zijn en laten zien wat het brengt om écht naar elkaar te luisteren.
Met: PvdA commissielid en jongerenimam Shamir Madhar en spreker en coach ‘karaktervorming’ Vida Niazian. - Panelgesprek 3: ‘Polarisatie & Social Media’ Het lijkt wel alsof jouw algoritme je beter kent dan wie dan ook. Jouw TikTok en Insta feed zijn helemaal afgestemd op jouw mening, humor en interesses. Maar wat is de impact van social media op polarisatie en de verbinding die we met anderen hebben? Waar zijn de gevaren van de filterbubbels en hoe zetten we social media juist in om verandering in gang te zetten? Ga in gesprek met Lotje Beek, Thierry Marchand, Younes Douari en Doortje Smithuijsen en leer hoe je je filterbubbel kan poppen!
Met: schrijfster, documentairemaker en filosoof Doortje Smithuijsen, Tik Tok’s Public Policy & Government Relations Manager Thierry Marchand, Bits of Freedom beleidsadviseur Lotje Beek en oprichter van Represent Jezelf Younes Douari.
Muziek: ‘Blaaskaak’: Het trio dat schuilgaat achter de naam Blaaskaak vindt dat niemand een dj nodig heeft. Van Doe Maar tot Shakira en van ABBA tot Hazes: Brassband Blaaskaak speelt de sterren van de hemel met de leukste hitjes!
Theater: ‘60% Banaan’: In 60% Banaan geeft Benjamin Monki Kuitenbrouwer je een optimistische kijk op de mensheid in een gloednieuw format: een circusconference. Een energieke acrobatische lezing, waarin hij zijn vaardigheden gebruikt om het publiek te vertellen over de hoopvolle ontwikkelingen in de wereld. Met behulp van gekleurde elastieken vormt hij een aantal meters hoge grafieken tussen de palen. Met data over extreme armoede, oorlogsslachtoffers en - onder andere - bevolkingsgroei zwaait, klimt en slingert Professor Monki tussen zijn palen heen en weer om zijn punt te maken. Hij sleept ons mee in de overtuiging dat ons mensbeeld hoognodig aan verandering toe is.
“Ik ben voor dit werk geïnspireerd door de Zweedse wetenschapper Hans Rosling. Zijn aanstekelijke en koppige optimisme hoop ik voort te zetten in het personage Professor Monki in deze lezing a la circus”
— Benjamin Kuitenbrouwer
In gesprek met: ‘Living library’: Tijdens de Living Library ga je in gesprek met een 'levend boek'—iemand die vaak met vooroordelen te maken heeft. Denk aan een transgender persoon, iemand met autisme, een ex-gedetineerde of een geadopteerde. In een open en respectvol gesprek kun je alles vragen wat je wilt. Kies je eigen 'boek' en duik in een mooi gesprek.
Workshops:
- Workshop ‘Dans & Connect’ door ‘De Dansers’: ‘De Dansers’ is een energieke groep van dansers en muzikanten uit Utrecht, geleid door choreograaf en danser Josephine van Rheenen en componist en muzikant Guy Corneille. Ze zijn bekend om hun unieke 'dansconcerten', waar moderne dans en livemuziek samen één geheel vormen. Met hun optredens willen ze mensen inspireren om meer in contact te komen met hun lichaam en anderen, juist nu we steeds vaker in onze eigen digitale wereld leven.
- Workshop ‘Let’s talk money’ van SNS: Een Tikkie van 2 euro? Of vrienden die met geld smijten? Geldzaken zijn persoonlijk en kunnen je relaties flink beïnvloeden. Maar wat als je er op een leuke manier over kan praten, met iemand die er heel anders naar kijkt? SNS nodigt je, samen met hun raad van de toekomst, uit voor een goed gesprek over geld.
- Workshop ‘Jonge changemakers in verdeelde tijden’ van Oxfam Novib: Hoe zorg je voor positieve verandering in tijden van en polariserende maatschappij? Oxfam Novib host een paneldiscussie met jonge changemakers die zich inzetten voor diverse thema's zoals gender, klimaat en politiek.
- Workshop ‘Check je blinde vlek: vooroordelen en privileges explained’ van NJR: In deze workshop gaan we dieper in op waar we vandaan komen en onderzoeken we onze (on)bewuste vooroordelen. Pas wanneer je begrijpt waar je zelf vandaan komt en welke vooroordelen je hebt, kan je anderen ècht begrijpen. Door deze inzichten leer je niet alleen jezelf beter kennen, maar ontwikkel je ook de skills om met meer empathie en begrip naar anderen te kijken.
- Workshop ‘Polarisatie als gamechanger’ door Represent Jezelf: Ontdek in deze workshop hoe polarisatie niet altijd negatief is, maar juist ingezet kan worden als tool om verandering te brengen.
- Workshop ‘Ontdek jouw rol als activist’ door PAX: Niet iedereen wil of kan in de frontlinie staan. Tijdens deze workshop staan we stil bij verschillende rollen: de één is harde activist, de ander meer een bemiddelaar. Leer jouw rol kennen en ontdek hoe je verschil kan maken.
Over de programmapartner
De Nationale Jeugdraad ondersteunt jongeren uit het hele land om hun stem te laten horen. Een organisatie van, voor en door jongeren. De NJR zet zich in zodat jongeren kunnen ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen, om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.