Op pad met de stadsecoloog
Dinsdag 30 maart, een zonovergoten lentedag, hebben we een afspraak met Fred Haaijen, de stadsecoloog van Amsterdam. We zijn bezig om de ecologische voetafdruk van Tolhuistuin in kaart te brengen, maar hoe zit het met de biodiversiteit?
Ook Bert, onze tuinman, sluit aan. Niemand kent deze tuin beter dan hij. Iedere vrijdagochtend werkt hij samen met ons tuinteam in de tuin. Een trouwe en fijne club mensen, die houden van groene vingers en voeten in de klei. IJklei om precies te zijn, aangevuld met baggerspecie, leren we van Fred, voedselrijke grond. De natuur is op z’n best als de 4 v’s gewaarborgd zijn: veiligheid, voedsel, variatie en voortplanting, zo steekt hij van wal.
Zijn er ook egels? Bert heeft ze nooit gezien, maar Fred vermoed dat ze hun weg naar de tuin wel vinden. We struinen door de tuin en zien een boomkruiper, een vogel die als een muis langs de boomstam tippelt. De verrekijker wordt erbij gehaald. Heel speciaal, volgens Fred. Bert toont de takkenrails die her en der in de tuin liggen. Een mix van takken en bladeren die als sushi’s worden opgerold. Goed voor de winterkoninkjes en de roodborstjes. Misschien zouden neushoornkevers hier ook kunnen gedijen?
Het water van het Johan Hasseltkanaal langs de Tuin is brak. Zoetwater in de bovenstroom met snoeken, daaronder brakker water met de snoekbaarsen en dichterbij de bodem is het water het zoutst. Daar zwemmen de haringen. Als we een plaat zouden neerzetten langs de waterkant met gaten erin en kleigrond erachter, zouden we IJsvogels kunnen lokken. Ook kunnen we experimenteren met zilte teelt, zoals ze verderop doen bij de scheepswerf met sluisdeuren. Misschien kunnen we dat langs de kade doen bij de Noordkop, bij het Leeshuis.
Ook voor de insecten zouden we iets meer kunnen doen met gaten in stammetjes of zandbergjes met zon en schaduw voor de bijen. In de bladerstapel zouden ringslangeieren zijn gevonden, maar Fred en Bert betwijfelen of het klopt. Hij raadt aan om samen met de gemeente te kijken hoe we de verbinding tussen de Tuin en de Groene Scheggen die door Noord lopen kunnen versterken. Een bonte specht roffelt op de boomstam, een haas springt weg. Het is een mooie dag.
- 06-05-24Kantoortuin gaat weer open bij Tolhuistuin
Ben je tl-balken zat? Is het tijd voor een frisse neus? Van mei tot en met augustus opent de Tolhuistuin de Kantoortuin.
- 19-03-24Toekomstraad kiest eerste projecten 'Het Loket'
Succesvolle eerste ronde van 'Het Loket' bij Tolhuistuin. De Toekomstraad onthult de projecten uit Noord welke steun krijgen uit subsidieprogramma 'Het Loket'.
- 14-03-24GEZOCHT: Beginnende kunstenaars!
Tolhuistuin hosts the LET'S F*CKING PAY FOR ART market, the market for budding artists.
- 20-11-23Tolhuistuin opent 'Het Loket'
Een subsidie-netwerkprogramma voor 45 kleinschalige, bottom-up projecten voor en door Amsterdam-Noord gericht op duurzaamheid.
- 20-11-23Meld je aan voor de 'Toekomstraad'
Ben je tussen de 16-30 jaar? Meld je aan en bepaal hoe Amsterdam-Noord eruitziet komt te zien. De 'Raad voor de Toekomst' maakt selecteert voor een duurzamer Noord.
- 25-06-22De Toekomstmachine
De Toekomstmachine van Tolhuistuin, een vijftien meter hoog kunstwerk, ontmoetingsplek en proeftuin met oplossingen en ideeën van de stad, voor de stad.
- 18-04-22Kantoortuin: werken in de buitenlucht
Ben je tl-balken zat? Is het tijd voor een frisse neus? Van mei tot en met augustus opent de Tolhuistuin de Kantoortuin.
- 31-03-22Boekpresentatie Het Wilde Noorden
Boekpresentatie van de natuurgids voor Amsterdam Noord: Het Wilde Noorden
- 28-02-22#wiestemtvoorjou
Volwassenen brengen hun stem uit voor middelbare scholieren uit Amsterdam-Noord