Metroscope
Over de Ontaarde Dierentuin van Jef Andrea
In de Ontaarde dierentuin worden verguisde dieren in een positief licht geplaatst.
De Vandalistische Meeuw, de exotische rivierkreeft, luis, straatrat enzovoort, krijgen allemaal hun eigen hokje waarin hun positieve eigenschappen worden belicht. Dit doormiddel van film, diorama, en een heus aquarium. Een informatief bordje naast ieder kunstwerk voorziet de bezoeker van uitleg waarom deze dieren toch van onmiskenbaar belang zijn in onze samenleving.
Over kunstenaar Jef Andrea
Jef studeerde aan de Land en Tuinbouw school en aan het grafisch lyceum. Hij vindt zijn inspiratie veelal in het dierenrijk, maakt sculpturen vanoude bontjassen, vuilnis en purschuim. Deze zijn tentoongesteld in het Arti, De Vlieg (Haarlem) en in het Pulchri te Den Haag. Tevens exposeerde hij met opgeviste fiets wrakken (Vietsen) die hij voorzag van namen als: Gazzalem, Batavis, Mountainbaars etc.
Jef liep stage bij Het Eddie the Eagle museum waar hij zich ontwikkelde als zijnde stunt/theater performer, tot heden treed hij op onder de naam Stuntman Uncle Jefferson op festivals als Lowlands, Mysteryland,Wasteland en Kamping Kitsch. Op een heel andere stageplek, namelijk Beast in Mechelen leerde hij de fijne kneepjes van het stopmotion vak en maakte zelf enkele stopmotion animaties. Op filmfestival Pluk de Nacht maakte hij "de Meeuwen rots", een uit vuilniszakken herrezen berg voorzien van opgezette meeuwen, dit was tevens een spreekstoel van de kunstenaar waarin meeuwenquizzen en ornitologische lezingen werden georganiseerd.
Deze expositie is te zien t/m 7 januari 2025.
Metroscope is een permanente interactieve tentoonstellingsruimte, ontwikkeld in samenwerking tussen Parallel en Tolhuistuin, die bezoekers uitnodigt om deel te nemen aan een reis door innovatieve en/of iconische makers, verhalenvertellers en muzikanten die onze toekomst ondervragen. Matthijs Booij (oprichter van voormalig platform Patty Morgan) ontwierp deze tentoonstellingsruimte als een platform voor steeds veranderende 'stations' die bezoekers uitnodigen om door kijkgaten een glimp op te vangen van wat de toekomst voor ons in petto heeft.
Elke tentoonstelling wordt digitaal gearchiveerd en herdacht door namen van kunstenaars in de roestvrijstalen structuur te graveren. Zo ontstaat een steeds veranderend, dynamisch mozaïek van ideeën en erfenissen uit het verleden, het heden en de toekomst.
Het ontwerp van Metroscope verwijst naar het kunstwerk ‘Underground’ van Siet Zuyderland, dat van 1980 tot 2015 aan de overzijde van het IJ te zien was. Dit bestond uit kijkgaten in de muren het metrostation Amsterdam Centraal. Achter de kijkgaten zag men hyperrealistische schilderijen waar metrostations uitwereldsteden te zien waren. Deze weergave van kunstmatig verlichte architectuur dat verstopt licht in de aardkorst, liet de beschouwer een wereldbeeld vormen van de destijds razendsnel ontwikkelende moderne wereld. De sloop van het kunstwerk in 2015 heeft kunstenaar Matthijs Booij altijd dwars gezeten, wat voor hem de reden was om een re-make te maken waar andere kunstenaars hun blik op hun tegenwoordige toekomstbeeld kunnen geven.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door ABSOLUT.