Alternatieve kaart van Noord
Afgelopen voorjaar gingen we met Arita Baaijens op ontdekkingsreis in het kader van Expeditie Groen. Arita leerde in Siberië van de inheemse bevolking hoe je een gebied in kaart brengt. Maar niet zomaar een topografische kaart; eentje waar de herinneringen en emoties die mensen bij die plekken hebben, ook op staan.
Arita: ''We beschrijven waarom deze plekken zoveel waard zijn en mensen daar met hun fikken vanaf moeten blijven,' zegt Rita. 'Denk bijvoorbeeld aan uitzichten en plekken waar je even rustig zit en een boom kunt horen ruisen. Groen is veel meer dan alleen maar leuk.''
Bekijk hieronder het resultaat:
Groen in de stad is verre van passief. Parken, bomen, water, planten en dieren onderhouden een levendige relatie met bewoners. De buitenwereld spreekt luid en duidelijk voor wie de taal verstaat. Doordenker: Wanneer is groen in de wijk perfect? Als het aan een ideaalbeeld voldoet? Nut heeft? Niet bijt of prikt? Of is groen in Amsterdam Noord juist perfect als het voor zichzelf mag spreken, de ruimte krijgt en zich regelmatig onttrekt aan regels die door mensen zijn bedacht?
Observatie 1: In gesprek met vier uitzichten
Wanneer ken je een plek en hoe kom je erachter wat die plek tegen je zegt? Met de ogen gesloten bewegen we in een cirkel, ruggen naar elkaar toe, en stoppen op elk van de vier windrichtingen. Kijk met geopende ogen tien seconden aandachtig naar het stedelijke landschap voor je. Vier uitzichten. Vier mentale foto’s. Welke kant zou je absoluut niet op willen en waarom niet? Welk uitzicht lonkt het meest en waarom wil je daarheen? Wat zag je?
golvende lijnen, organische bebouwing met diversiteit aan woningen, oud / nieuw , windhoek ,wuivende halmen & bomen, bomen, scharrelplek, uitzicht geblokkeerd, rommel, gesloten hekken, doorkijkjes, water, meerdere opties om heen te gaan, plek om vrij te ademen, groen, open, gesloten, uitnodigend, spelen & ontdekken, vergezicht, levendigheid door bewegend water, stenen, massief huizenblok, armoedig, grijsheid, afwezigheid van mensen in tuin & op straat voelt niet prettig, koel, gesloten
Observatie 2: Oren als schoteltjes
Luister naar geluiden die de aandacht vangen. Windgeraas, auto’s, kabbelend water. Let dan op de ruimte tussen de geluiden. Ook daar laat de plek van zich horen. Zacht gesnater of gekir van vogels. Het gekrabbel van een kever. Een vleugelslag. Wind op huid.
Observatie 3: Ogen dicht, zintuigen aan
We gaan lopen en dit is de afspraak: Jij doet je ogen dicht en leunt op mij. Onderweg laat ik je dingen ruiken, proeven, voelen en horen. Ik weet zeker dat je de plek intiemer leert kennen dan gewoonlijk. Teken na afloop de route zoals de zintuigen het zich herinneren.
Observatie 4: Lijnen in stedelijk landschap
In de aanleg van kanalen, de opstelling van bomenrijen, het straten- plan en de inrichting van stedelijk landschap ligt een geschiedenis besloten die heden verbindt met een soms ver verleden. Elke ingreep in de stad vereist een locatie. Er bestaat dus geen plek zonder verhaal. Horizontale en verticale zichtlijnen maken deel uit van dat verhaal en vertellen meer dan we soms gewaar zijn. Schets een uitzicht van je keuze en noteer alleen horizontale en verticale lijnen. Welke sfeer roept het beeld op?
-
03-10-24Toekomstraad kiest opnieuw zeven projecten voor 'Het Loket'
De Toekomstraad van Het Loket is opnieuw druk in beraad gegaan. Na de eerste ronde, waarin 7 duurzame initiatieven werden gekozen, was het afgelopen week tijd voor de tweede beslisbijeenkomst.
-
16-05-24THT aan Zee terras weer open voor een borrel in de zon
We kunnen weer van lange avonden op het terras in de zon genieten aan de voorkant bij THT aan Zee.
-
06-05-24Kantoortuin gaat weer open bij Tolhuistuin
Kom jij lekker werken in de Tuin? Is het tijd voor een frisse neus? Van mei tot en met augustus openen we weer de Kantoortuin in onze prachtige stadstuin.
-
19-03-24Toekomstraad kiest eerste projecten 'Het Loket'
Ons subsidieprogramma waarin we samen met jonge mensen uit Noord financiële steun geven aan initiatieven van bewoners, creatieve makers en ondernemers rondom klimaat en duurzaamheid in Noord.
-
14-03-24GEZOCHT: Beginnende kunstenaars!
Tolhuistuin organiseert de LET’S F*CKING PAY FOR ART markt, de markt voor beginnende kunstenaars.
-
20-11-23Tolhuistuin opent 'Het Loket'
Een subsidie-netwerkprogramma voor 45 kleinschalige, bottom-up projecten voor en door Amsterdam-Noord gericht op duurzaamheid.
-
20-11-23Meld je aan voor de 'Toekomstraad'
Ben je tussen de 16-30 jaar? Meld je aan en bepaal hoe Amsterdam-Noord eruitziet komt te zien. De 'Raad voor de Toekomst' selecteert voor een duurzamer Noord.
-
04-10-23Interactieve exporuimte 'Politieke Tuin' bij Tolhuistuin
Middelbare scholieren laten hun stem horen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Scholieren gaan in gesprek over wat zíj́ willen voor de toekomst.
-
25-06-22De Toekomstmachine
De Toekomstmachine van Tolhuistuin, een vijftien meter hoog kunstwerk, ontmoetingsplek en proeftuin met oplossingen en ideeën van de stad, voor de stad.
-
18-04-22Kantoortuin: werken in de buitenlucht
Ben je tl-balken zat? Is het tijd voor een frisse neus? Van mei tot en met augustus opent de Tolhuistuin de Kantoortuin.