De Toekomstmachine
De komende jaren staan we voor misschien wel de allergrootste transitieopgave van onze generatie, de grootste verbouwing van Nederland en de meest massale gedragsverandering ooit die nodig is om onze planeet leefbaar te houden. Soms lijkt het of alleen een wonder ons nog kan redden. Gelukkig zijn er tal van 'wonderen': verbazingwekkende processen uit de natuur of techniek die we ons nooit voor mogelijk hadden gehouden en een inspirerende weg vooruit laten zien.
De komende jaren ontwikkelen we de Toekomstmachine op het Tolhuistuinterrein, een nieuw verbeeldingsvol bouwwerk van kubussen waar je als bezoeker doorheen en onderdoor kan lopen. De Toekomstmachine is een kunstinstallatie, ontmoetingsplek, leslokaal, podium en laboratorium in een. Het is 15 meter hoog, 9 meter diep, 50 beter breed en blijft de komende 30 jaar staan. Iedere kubus toont een eigen thema, een eigen kunstwerk, een eigen inzicht. De invulling is deels vast, deels flexibel. Ieder jaar worden nieuwe kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en initiatieven betrokken om de kubussen te vullen en vernieuwen. Met die dynamische invulling blijft de plek relevant en educatief.
Via de informatieve verhaallijn Mirakel (beleven) en een verhalende audiowandeling Tamara (verdiepen) leer je over de geschiedenis van de plek - die vol stond met laboratoria en proefinstallaties - en ontdek je wat we nodig hebben om de toekomst te bouwen. De programmalijn Lab (leren) ontwikkelt educatieprogramma's voor scholen. Met de programmalijn Werkplaats (meedoen) wordt een groot publiek uitgenodigd om mee te leren, te dromen en te denken over hoe de toekomst vorm te geven. Dat kan alleen door groot te denken en lokaal te doen. Van de grote wereld naar je eigen wijk en andersom. Er is bovendien ruimte om de installatie in te zetten als living lab voor kennisinstellingen en ondernemers. Ooit huisde dit terrein het laboratorium van Shell. Binnenkort kunnen jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers zich er een betere, duurzame toekomst verbeelden.
De Toekomstmachine is een ode aan de regeneratieve kracht van de natuur en het vernuft van techniek.
Over Tolhuistuin
Tolhuistuin is 18.000 vierkante meter ruimte in Amsterdam-Noord voor kunst en cultuur. Geen plek kent zo'n unieke combinatie: een culturele vrijplaats rond een idyllische Tuin; een Paviljoen met verschillende multi-inzetbare zalen en een broedplaats voor 30 culturele organisaties. Stichting Tolhuistuin organiseert jaarlijks meer dan 1.000 culturele programma’s voor meer dan 50.000 bezoekers. Onze missie is om een breed publiek – van culturele makers tot stadsdeelbewoners – ruimte te geven om via kunst en cultuur mee te bouwen aan een duurzame, rechtvaardige en voorspoedige samenleving. Tolhuistuin is een plek voor alle soorten kunsten, met een sterke maatschappelijke signatuur en een focus op de relatie tussen mens en natuur.
Partners
We ontwikkelen de Toekomstmachine samen met Anoek Nuyens, ATM Atmosphere, Biobased Creations, Climate Cleanup, Nieuwe Helden en Wijsneus.
Uitvoering en begroting
De uitvoering van Lab Tolhuistuin komt gefaseerd en groeiend tot stand. In elke fase van het groeiproces worden onderdelen gerealiseerd die de installaties inzetbaar maken voor de verschillende publieksactiviteiten. De totale conceptbegroting van het project bedraagt 2 miljoen, waarbij de grootste kost de bouw van de Toekomstmachine betreft. Begin 2024 is reeds financiële steun toegezegd vanuit het Europese project Kansen voor West. Deze bedraagt 40% van de totale kosten.
-
Het Wilde Noorden
Het Wilde Noorden: Ontdek het natuurgebied Amsterdam-Noord
lees meerIn Noord Expeditie Groen