Transitielab Groene Noordkop
De Noordkop: Een stuk grond van 1300 vierkante meter aan de Noordzijde van de Tolhuistuin. Jarenlang was het terrein van Shell, afgesloten van de rest van de stad. In 2009 werd het gebied opnieuw geopend voor publiek. De Noordkop werd gebruikt voor theaterrepetities en voorstellingen en als en parkeergelegenheid. Ook vind je hier het Leeshuis en het Poortgebouw.
Een groep enthousiastelingen begon in het voorjaar van 2020 met het onderzoeken van de mogelijkheden van de plek als voedselbos. Er werden workshops georganiseerd met De Groene Oase, een voedselbos in Koedijk. Tijdens de workshops werden plattegronden geschetst, gezocht naar eetbare planten, en er werd zelfs een manifest opgesteld voor Amsterdam-Noord als parkstad, waar dit voedselbosje een deel van zou uitmaken.
Vervuilde grond
Na bodemonderzoek is gebleken dat de grond is vervuild met asbest. Het saneren is kostbaar. Maar is het saneren eigenlijk wel duurzaam? Er zijn technieken om asbest te verwerken, maar die zijn nog niet toegankelijk op de Nederlandse markt. Dus wordt de de asbest opgeslagen óf verscheept om elders te worden opgeslagen, misschien wel voor eeuwig. Het saneren van de grond is dus een kostbare, tijdelijke én niet echt duurzame oplossing.
Voor dat begeerde voedselbos kunnen we dus nog niet gaan graven. Maar de Noordkop kan wel worden ingezet in de transitie naar een duurzame samenleving. Hoe de Tolhuistuin dat gaat doen? Daarover spraken verschillende geïnteresseerden en experts in december 2020 tijdens een bijeenkomst op Zoom.
Ambities 2025
Matthea, directeur van de Tolhuistuin, opende de bijeenkomst en vertelde ons over haar ambities om de Noordkop in te zetten als lab voor de circulaire stad. De Noordkop is volgens haar een plek om in te zetten bij deze transitie. Mara, programmeur van de Tolhuistuin, laat ons verschillende inspirerende initiatieven zien. Hoe creëren we zo'n mooie groene plek? Moeten we de lucht in bouwen? En hoe geven we een plek aan de toekomstige generatie?
Verslaggever op locatie Sven Jensen van Climate Cleanup, geeft ons een snelle impressie van de Noordkop, vlak voor het donker valt. Sven is een van de huisgenoten van de Tolhuistuin en pleit voor restauratie van het ecosysteem in een commons-georganiseerde setting, gebaseerd op de Engelse allotments: een stukje moestuin voor iedereen!
Break out
De deelnemers brainstormden in break out-rooms over drie onderwerpen. Hoe wordt de buurtbewoner de medeontwerper van deze plek? Hoe maken we culturele programmering om het verhaal van de transitie te vertellen? En hoe betrekken we experts, wetenschappers en kunstenaars?
De deelnemers zijn het erover eens: begin met een nul-meting. We weten dat de grond vervuild is en we weten dat het slecht gesteld is met de biodiversiteit. Zo geven we de plek een doelstelling. Met een concrete missie kunnen we zorgen dat buurtbewoners aanhaken. Kunnen we bijvoorbeeld experimenteren met een asbest-etende bacterie om de grond te zuiveren?
In de break-out rooms worden meerdere functies van de Noordkop besproken. Het idee van het stapelen van lagen met verschillende functies spreekt de deelnemers aan. Een voetbalkooi, met daarop een groentetuin?
Of staat hier over een tijd een laboratorium en een workshopruimte met een kas, waar mensen kunnen samenkomen, compost kunnen maken, wormenhotels bouwen én scholieren zelf energie opwekken om te internetten en hun telefoons op te laden? De deelnemers barsten van de wilde ideeën.
Meedoen?
In de komende periode gaan we aan de slag om de Noordkop vorm te geven. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige bijeenkomsten. Heb je mooie ideeën? Op 9 februari staat de volgende online bijeenkomst gepland. Aanmelden kan via valerie@tolhuistuin.nl. Op de hoogte blijven van de groenprogrammering van de Tolhuistuin of tips en tricks delen kan in de facebookgroep Tolhuistuin Groen.
Schetsen Voedselbos en Theater op de Noordkop
-
25-06-22De Toekomstmachine
De Toekomstmachine van Tolhuistuin, een vijftien meter hoog kunstwerk, ontmoetingsplek en proeftuin met oplossingen en ideeën van de stad, voor de stad.
-
31-03-22Boekpresentatie Het Wilde Noorden
Boekpresentatie van de natuurgids voor Amsterdam Noord: Het Wilde Noorden
-
07-02-22Op de Noordkop groeit Valentin's indigo proeftuin
De kunstenaar onderzoekt het proces van indigo
-
13-01-22Climate Cleanup | Gaan zeewier, olivijn en olifantsgras de wereld redden?
Climate Cleanup stelt ons voor aan een nieuwe wereld met natuurlijke klimaatoplossingen.
-
20-10-21Natuurgebied Noord
Manifest en verlanglijst namens tientallen initiatieven en organisaties in Amsterdam-Noord
-
25-05-21Duik in het groen van het Wilde Noorden 2021
Op verkenningstocht in Amsterdam Noord
-
10-05-21Buitenwerkplaats De Noordkop
Ideeën gezocht voor experimenten met planten en bomen, aarde en water, schimmels en bacteriën
-
-
31-03-21Taal voor de Toekomst
Met bezoekers, de zee en twee lerende taalmachines op zoek naar wilde taal.
-
15-10-2085% Tweede Kamer wil optie burgerberaad onderzoeken om Nederlanders te betrekken bij klimaatvraagstuk
Met opvallend grote steun - 127 stemmen – werd een motie van o.a. CDA-kamerlid Agnes Mulder voor een onderzoek naar een burgerberaad aangenomen