Nieuwe expo's over dieren
Het is een heuse beestenboel bij Tolhuistuin! Sinds deze week, net op tijd voor dierendag, zijn er twee nieuwe kunstexposities over dieren bij ons op het terrein te bezichtigen. Op de Noordkop (het terrein naast het Leeshuis) is de reizende expositie 'Dol op Dier' van Bart Eysink Smeets neergedaald. In onze expositieruimte Metroscope heeft kunstenaar Jef Andrea met zijn expositie De Ontaarde Dierentuin allemaal verguisde dieren in een positief licht gezet.
Over Dol op Dier - Bart Eysink Smeets
In deze Kunst op Reis expositie 'Dol op Dier' onderstreept kunstenaar Bart Eysink Smeets in vijf beelden de hysterische tegenstrijdigheid van onze relatie met dieren in ons dagelijks leven. Dieren zijn een groot onderdeel van onze collectieve beeldtaal. Spaarvarkens, kreeften-carnavalskostuums, koeienkinderfeestjes.
We worden vrolijk van dieren. Dit staat in schril contrast met de andere functie van dieren in ons dagelijks leven: de 1,5 miljoen dieren die dagelijks in Nederland worden gedood voor onze consumptie in de intensieve veehouderij.
Kunst op Reis is een jaarlijks project van Stichting Symbio dat kunst letterlijk de straat op brengt. In dit unieke initiatief worden vijf imposante abri's omgetoverd tot levende kunstexposities, reizend door verschillende steden in Nederland. Deze markante werken vinden hun podium op openbare plekken in de stad, toegankelijk voor iedereen die passeert.
Kunst op Reis heeft als doel om kunst op een laagdrempelige manier naar mensen te brengen. Ook naar voorbijgangers die niet snel in aanraking komen met kunst. De kunstwerken dienen als inspiratiebron en bewustwordingsmiddel in het dagelijks leven, waarbij nieuwe perspectieven worden aangewakkerd en de verbeelding wordt geprikkeld.
De onderwerpen van de tentoonstellingen zijn altijd gerelateerd aan de doelstelling van de stichting: positieve verandering voor een duurzame planeet. In de editie van 2024 staat de eiwittransitie centraal, in volgende exposities kunnen de andere transities ook aan bod komen. De transitie naar een circulaire economie en de energietransitie.
Over de kunstenaar Bart Eysink Smeets
Bart Eysink Smeets laat in zijn werk dagelijkse gewoontes zien waar we normaliter niet bij stil staan. Hij doet dat met veel humor. Hij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven waar hij zijn werk verbreedde van visual design naar verhalenverteller. Na zijn afstuderen in 2012 begon hij bij het reclamebureau KesselsKramer, bekend van spraakmakende out-of-the-box campagnes. In 2017 besloot Eysink Smeets zich volledig te richten op het kunstenaarschap.
Bart is als kunstenaar en artiest onder andere bekend van ‘Bart en de steen die naar huis ging’, ‘Steenland’ en ‘Super Green Series 1’. In 2023 won hij de Kunstprijs van Stichting Symbio, met zijn ontwerp ‘De Keuken en het Tij’. Een performance én installatie tegelijkertijd. De moderne keuken, in strijd met een simpel maar onontkoombaar natuurfenomeen: eb en vloed. ‘De Keuken en het Tij’ is te zien in juni 2024 tijdens Oerol op Terschelling.
Deze expositie is te zien t/m 10 november 2024.
Over de Ontaarde Dierentuin van Jef AndreaIn de Ontaarde dierentuin worden verguisde dieren in een positief licht geplaatst.
De Vandalistische Meeuw, de exotische rivierkreeft, luis, straatrat enzovoort, krijgen allemaal hun eigen hokje waarin hun positieve eigenschappen worden belicht. Dit doormiddel van film, diorama, en een heus aquarium.
een informatief bordje naast iedere metroscoop voorziet de bezoeker van uitleg waarom deze dieren toch van onmiskenbaar belang zijn in onze samenleving.
Over kunstenaar Jef Andrea
Jef studeerde aan de Land en Tuinbouw school en aan het grafisch lyceum. Hij vindt zijn inspiratie veelal in het dierenrijk, maakt sculpturen vanoude bontjassen, vuilnis en purschuim. Deze zijn tentoongesteld in het Arti, De Vlieg (Haarlem) en in het Pulchri te Den Haag. Tevens exposeerde hij met opgeviste fiets wrakken (Vietsen) die hij voorzag van namen als: Gazzalem, Batavis, Mountainbaars etc.
Jef liep stage bij Het Eddie the Eagle museum waar hij zich ontwikkelde als zijnde stunt/theater performer, tot heden treed hij op onder de naam Stuntman Uncle Jefferson op festivals als Lowlands, Mysteryland,Wasteland en Kamping Kitsch.
Op een heel andere stageplek, namelijk Beast in Mechelen leerde hij de fijne kneepjes van het stopmotion vak en maakte zelf enkele stopmotion animaties.
Op filmfestival Pluk de Nacht maakte hij "de Meeuwen rots", een uit vuilniszakken herrezen berg voorzien van opgezette meeuwen, dit was tevens een spreekstoel van de kunstenaar waarin meeuwenquizzen en ornitologische lezingen werden georganiseerd.
Deze expositie is te zien t/m 7 januari 2025.
Lees hier meer over Metroscope.