In de Tolhuistuin

Woorden Worden Zinnen #49 x NewLands Festival

Zaal open 18:30
Aanvang 19:30
Entree voorverkoop € 9,50, entree + eten € 16,50, deurverkoop € 11,50

Woorden Worden Zinnen is hét laagdrempelige platform en podiumavond voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Geniet van wisselende performers, poëzie, punchlines, muziek, exposities en lekker eten in een feelgoodsetting. Samen met het NewLands Festival is deze editie van Woorden Worden Zinnen ontwikkeld rondom het thema Ode to Women.

Woorden Worden Zinnen #49 x NewLands Festival line up

Naghmeh Farahmand
De Perzische percussionist Naghmeh groeide op in een vol huis met trommels. Naast het leren van traditionele muziek, leerde zij Sufi en Koerdische ritmes te spelen op het daf. Naghmeh bespeelt virtuoos verschillende instrumenten en richtte het percussie-ensemble Sharghi op.

Layale Chaker
Layale studeerde eerst viool aan het conservatorium van Beiroet. Later volgde ze haar muzikale studies aan het Conservatoire de Paris, Columbia University in New York en aan de Royal Academy of Music in Londen. Haar composities omvatten werken voor solo’s, kamermuziek, symfonie- en strijkorkesten. Ook schreef ze verschillende stukken voor dans en film. Als musicus heeft Layale Chaker heeft een bijzondere band met Arabische poëzie en de daarin besloten ritmiek en melodie. Naast de klassieke Arabische literatuur en poëzie verdiepte zij zich in de postmoderne en moderne poëzie van o.a. Badr Shakir el Sayyab, Nazek al Malaika, Taha Muhammad Ali, Al Maghout en Talal Haidar. Haar passie voor taal en voordracht klinkt door in haar arrangementen en composities.

Mahsa Vahdat
Mahsa Vahdat is een zangeres en musicus uit Iran. Ze ontwikkelde haar persoonlijke stijl op basis van de Perzische vocale traditie van klassieke en regionale volksmuziek, maar met een hedendaagse expressie. Vahdat: ‘[…] Ook mijn vader zong graag. Hij was bovendien verslingerd aan poëzie. Zoals je misschien weet, is poëzie voor Iraniërs van absoluut levensbelang. Het is de hartslag van het bestaan. Elke Iraniër kent hele gedichten uit het hoofd en dichters spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in de samenleving. Zij zijn de dragers en vertellers van de Perzische cultuur. Iraniërs beschouwen poëzie als een betrouwbare bron van kennis over hun cultureel erfgoed.’

Yasamine Shahhosseini
Yasamine is muzikante en componiste en werkt met een brede scala aan stijlen zoals elektronische- en akoestische muziek. Sinds 2014 geeft Yasamine ud les aan de muziekschool van Teheran. Daarnaast geeft zij wereldwijd ud workshops. Ze speelde mee op verschillende muziekalbums en in 2015 werd haar eerste ud solo-album ‘Gahan’ uitgebracht.

Sjaan Flikweert
Sjaan Flikweert is danseres en spoken word artiest. Ze behandelt uiteenlopende thema’s vanuit haar persoonlijke verhaal in combinatie met sociaal maatschappelijke context. Soms geeft ze een poëtische bijdrage aan een tafeldebat, een andere keer staat ze in grote theaters. De taal van Flikweert is een symbiose van verbale en non-verbale taal die altijd garant staat voor een opwindende performance.

Verwoord Dingen
Maame verwoordt dingen: gevoelens, gedachten, gebeurtenissen. Meestal op Instagram, soms ook op een podium.

Zaii
De Amsterdamse Zaii spreekt niet alleen, maar luistert ook graag. Ze geeft anderen de ruimte om daar vervolgens van te leren. De dichteres is actief bij Poetry Circle Nowhere en medeoprichter van de spoken wordavond Art Harder. Ook speelt ze in de voorstelling RAUW, dat dit najaar her en der nog te zien is.

Rachel Rumai
In iedere voordracht weerklinkt het ritme van Rachels Latijns-Amerikaanse oorsprong. Met haar woorden neemt ze het publiek mee in emoties en hedendaagse kwesties. Spanglish, Caribische invloeden en theatrale poëzie, opzwepende ritmes en pittige woorden; Rachel vertegenwoordigt alle culturen die haar lichaam thuis noemen.

NewLands Festival
Het NewLands Festival (voorheen Morgenland Festival Amsterdam) vindt plaats van 19 t/m 23 september. Het festival viert de artistieke rijkdom van de Arabische en Perzische cultuur. Westerse en Oosterse musici verrassen het publiek met nieuwe, doorgaans voor het festival geschreven repertoires.

Ode to Women laat het programma dit jaar stralen in de glans van fantastische internationale vrouwelijke componisten, musici en artiesten! Klik voor meer informatie en het volledige programma van het NewLands Festival 2018.

Locatie
Dit programma vindt plaats in de Tuinzaal, in het hoofdgebouw van de Tolhuistuin. Het adres is IJpromenade 2. Klik voor uitgebreide route-informatie.

****************

Elten [red; Elten Kiene, medeoprichter Woorden Worden Zinnen] gelooft niet in vast omlijnde doelgroepen, „ons publiek is net zo breed als de mensen die op het podium staan. Zo heeft de prachtige Rotterdamse dichteres en levenskunstenares Rieneke Grobben, die helaas dit jaar overleden is, drie keer bij ons gestaan met haar 70+, maar ook Yael van 15, die onlangs met ons mee is gegaan naar San Francisco voor Next Generation Speaks, dat kan allemaal.“

Ben je benieuwd hoe Woorden Worden Zinnen tot stand is gekomen? Lees dan hier het hele interview met mede-oprichter Elten Kiene door Mascha Ihwe.