fbpx

In de Tolhuistuin

Vrijheidsiftar

Inloop 18:30
Programma 19:00
Aanvang diner 19:30
Entree gratis, meld je hier aan

Het thema van de vrijheidsmaaltijd 2019 is Familie Amsterdam. Op 5 mei worden er door heel Amsterdam vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Elke maaltijd is anders, maar de kern van de maaltijd: samenkomen om te eten en met elkaar het gesprek aan te gaan: over de geschiedenis en de toekomst van de stad.

In de stad leef je intiem samen met onbekenden.’s Ochtends poetsen we onze tanden, als het stormt liggen we samen wakker in bed. We komen elkaar de hele dag tegen: de mensen met wie je elke ochtend op de tram wacht, de kindjes die elke dag in de straat spelen, hun ouders die je in de supermarkt tegenkomt.

Amsterdam verbindt ons. Samen zijn wij de Familie Amsterdam. Wat voor familie is Amsterdam eigenlijk en wat voor familie willen we worden? Welk verleden delen we en welke toekomst zien we met elkaar? In de week na 5 mei start voor veel leden van Familie Amsterdam – de ramadan. Een periode van vasten en samenkomen.

Na zonsondergang, na een dag vasten, is er de Iftar. Iftar is Arabisch voor maaltijd. Een moment om samen te komen en maaltijd met elkaar te delen. De Tolhuistuin nodigt Familie Amsterdam uit om samen te komen en deze twee maaltijden, de vrijheidsmaaltijd en de iftar, met elkaar te verbinden. Om eten met elkaar te delen en kennis met elkaar te maken.

Tijdens deze avond worden er door spoken word artiesten persoonlijke verhalen gedeeld over vrijheid en over de Ramadan. Verhalen over hoe ouders zich voor maaltijden stonden uit te sloven en verhalen over hoe de keuken vroeger rook.

Zaii – Spoken Word artiest Zaii stond al meermaals op het podium van de Tolhuistuin. Deze avond deelt ze een persoonlijk verhaal

Karima El Fillali – Karima el Fillali is een Nederlands-Marokkaanse zangeres en songwriter, opgegroeid in het Westland, dochter van een Marokkaanse vader en een Nederlandse domineesdochter. Ze vertelt eten, familie en hoe ervaringen van beide culturen in haar samenkomen.

Sinan Arat – Sinan Arat speelt ney. De ney is een speciale soort fluit die je misschien kent uit Perzische, Turkse en Arabische muziek. Sinan is geboren in het Turkse Erzincan en studeerde ney aan het conservatorium in Izmir.

Joris Cohen – Joris Cohen, een handpan speler en percussionist, is en getogen in Nederland. Hij is de nakomeling van een Nederlandse moeder en een Sefardisch Joodse vader. Beide muzikale culturen spelen een belangrijke rol in zijn leven.

JoshBro’s – Vier muzikale mannen van theatergezelschap Lost Project vormen JoshBro’s. Erwin, Joshua, Robbie & Ryan, de muzikale verhalenvertellers, zijn te vinden ‘van je slaapkamer, tot aan Lowlands!’

Soufiane Moussouli – Nonchalante verteller en theatermaker Soufiane Moussouli is de host van de avond.

Erfgoeddragers Oorlog in mijn Buurt – Isara Ditmar en Luit Römkens uit Amsterdam-Noord zijn erfgoeddragers. Erfgoeddragers zijn jongeren die het oorlogsverhaal dat zij hoorden van buurtgenoten actief doorvertellen: bij herdenkingen en in de media en dus tijdens deze Vrijheidsiftar!

Vrijheid is delen
Neem je favoriete gerecht mee en deel. Laat je tafelgenoten proeven van je lievelingsgerecht en deel een stukje van jouw cultuur en gewoontes. Wij zorgen een mooi gedekte tafel en de basishapjes.

Kookboek met familierecepten
Neem je familierecept mee en het recept wordt gepubliceerd in het kookboek dat de A’DAM Toren ter ere van de Vrijheidsmaaltijd uitbrengt. Een kookboek vol recepten van de Familie Amsterdam,

Aanmelden
Deelname is gratis, maar meld je wel even aan: dan houden wij je op de hoogte en zetten we een bordje voor je klaar. Aanmelden via: https://goo.gl/forms/9AFdyVqrpimjc5hz2

Locatie
Tuin, Tolhuisweg 3, 1031 CL