In de Tolhuistuin

Sunset Cinema #4: Kiki (2016)

Tuin open 20:00
Voorprogramma 21:00
Start film 21:30
Nagesprek 23:15
Entree € 9,00 | CJP/Studentenpas: € 6,00

Film kijken onder de blote sterrenhemel voor een op en top zomerse ervaring, dat kan ook deze zomer weer bij de Tolhuistuin. Deze vierde en laatste screening staat in het teken van de documentaire Kiki van Sara Jordenö en is in samenwerking met IDFA.

Sunset Cinema #4: Kiki (2016 – 94 min)
“We try to live in the hetero sexual normative systems – and they don’t work. And they oppress us… So why don’t we create our own system?”

Ook ruim 25 jaar na de documentaire Paris is Burning, wordt de kleurrijke Ballroomscene gevormd door de onmisbare ‘Houses’. Voguen is een ultieme manier van zelf-expressie.
Voguen is vrijheid!

Voor veel, merendeels donkere LGBTQ-jongeren uit New York is de Kiki-scene hun thuis. Hier zijn ze ver weg van de wetten die ze van huis uit hebben meegekregen, en die onder meer voorschrijven dat jongens op meisjes vallen en niet op dansles gaan.
Binnen hun veilige Kiki-wereld is er ruimte voor extraverte danswedstrijden, maar ook voor gesprekken over serieuze, politieke thema’s, zoals de rol van de president in het debat rondom hiv en voor openhartige groepsgesprekken over prostitutie; een pad dat sommige transgenders kiezen om aan geld te komen voor dure operaties en hormonen.

De zorgvuldig gefilmde, vaak dicht op de huid geschoten portretten van Kiki-leden benadrukken de wens van de filmmaker om de eigenheid van deze groep te laten zien. En hen te tonen als mensen, zonder een eenduidig etiket dat geaardheid of sekse benoemt. “I’m a person” is dan ook een van de krachtigste oneliners uit deze energieke en visueel aantrekkelijke film. www.kikimovie.com

Kiki is Engels gesproken, zonder ondertiteling. De film hoor je via een koptelefoon.
Met regen wordt de docu onder de luifel vertoond en zit je dus droog. Ook zijn er dekentjes en vuurkorven.

Voorprogramma
Attitude. Lef. Zelfvertrouwen. Amber ‘Ambiance’ Vineyard, ‘moeder’ van House of Vineyard, weet er alles van. Zij zal een passende introductie geven op de film. Mocht je na de film nog vragen hebben, schroom niet om ze te stellen tijdens het nagesprek!

Sunset Cinema: Season of Rebels
Sunset Cinema is de zomerse filmreeks met programma in de buitenlucht: 4 avonden, 4 partners rondom het thema Season of Rebels. Wat betekent het om rebel te zijn en kan dat nog wel in deze tijd? In hoeverre is er ruimte om kritiek te uiten of om zelfs de barricade op te gaan? En welke rol spelen film en kunst hierin?