In de Tolhuistuin

UITVERKOCHT Sunset Cinema #4: Kiki (2016)

UITVERKOCHT
Tuin open
20:00
Inleiding 21:00
Film 21:30
Q&A 23:05
Entree € 9,00 | CJP/Studentenpas: € 6,00

Film kijken onder de blote sterrenhemel voor een op en top zomerse ervaring, dat kan ook deze zomer weer bij de Tolhuistuin. Deze vierde en laatste screening staat in het teken van de documentaire Kiki van Sara Jordenö en is in samenwerking met IDFA.

Sunset Cinema #4: Kiki (2016 – 94 min)
“We try to live in the heterosexual normative systems – and they don’t work. And they oppress us… So why don’t we create our own system?”

Ook ruim 25 jaar na de documentaire Paris is Burning, wordt de kleurrijke Ballroomscene gevormd door de onmisbare ‘Houses’. Voguen is een ultieme manier van zelfexpressie.
Voguen is vrijheid!

Voor veel, merendeels donkere LGBTQ-jongeren uit New York is de Kiki-scene hun thuis. Hier zijn ze ver weg van de wetten die ze van huis uit hebben meegekregen, en die onder meer voorschrijven dat jongens op meisjes vallen en niet op dansles gaan.
Binnen hun veilige Kiki-wereld is er ruimte voor extraverte danswedstrijden, maar ook voor gesprekken over serieuze, politieke thema’s, zoals de rol van de president in het debat rondom hiv en voor openhartige groepsgesprekken over prostitutie; een pad dat sommige transgenders kiezen om aan geld te komen voor dure operaties en hormonen.

De zorgvuldig gefilmde, vaak dicht op de huid geschoten portretten van Kiki-leden benadrukken de wens van de filmmaker om de eigenheid van deze groep te laten zien. En hen te tonen als mensen, zonder een eenduidig etiket dat geaardheid of sekse benoemt. “I’m a person” is dan ook een van de krachtigste oneliners uit deze energieke en visueel aantrekkelijke film. www.kikimovie.com

Info
Kiki
is Engels gesproken, zonder ondertiteling. De film hoor je via een koptelefoon.
Met regen wordt de docu onder de luifel vertoond en zit je dus droog. Ook zijn er dekentjes en vuurkorven.

Randprogramma
Attitude. Lef. Zelfvertrouwen. Amber ‘Ambiance’ Vineyard, ‘moeder’ van House of Vineyard, weet er alles van. Zij zal samen met Elly Vineyard een passende inleiding geven op de film door te vertellen over de impact van Kiki op haar community. Mocht je na de film nog vragen hebben, schroom niet om ze te stellen tijdens de Q&A!

Sunset Cinema: Season of Rebels
Sunset Cinema is de zomerse filmreeks met programma in de buitenlucht: 4 avonden, 4 partners rondom het thema Season of Rebels. Wat betekent het om rebel te zijn en kan dat nog wel in deze tijd? In hoeverre is er ruimte om kritiek te uiten of om zelfs de barricade op te gaan? En welke rol spelen film en kunst hierin?