fbpx

In de Tolhuistuin

De Man & Andere Helden #5: Op Zoek Naar Democratie 3.0

Deuren open 19:30
Aanvang 20:00
Entree vvk: € 9,00, deur: € 11,00, We Are Public: gratis, reserveren via We Are Public
Locatie Tuinzaal

De verkiezingen zijn in volle gang. Tijd om een keuze maken. Maar hoe maken mensen eigenlijk keuzes? En, zijn die eigenlijk wel zo vrij?

Als we naar de wetenschap kijken kunnen we er niet omheen: vrije wil bestaat niet. We worden van alle kanten beïnvloed en zijn ons er niet eens bewust van. Dus waarom zouden we eigenlijk vertrouwen op de keuzes van burgers in politieke besluitvorming? Weg met de democratie, big data for president?!

In tijden van algoritmes, filterbubbels en neuroscience duiken we in de onderliggende patronen van ons kiesgedrag. Misschien komen we er wel achter dat de democratie niet langer houdbaar is. Of is er nog hoop voor de mens? Tijdens een dynamische avond met Lucas de Man, uiteenlopende gasten, muziek en ‘keuzegedrag’ als leidraad, nemen we je mee in de wereld van de vrije wil en politiek.

Gasten:

✦ Jair Stranders
Jaïr Stranders is artistiek leider van het landelijke initiatief op 4 mei Theater Na de Dam en geeft les als theater- en filosofie-docent. Stranders is betrokken als medemaker of bestuurslid bij een aantal toneelgezelschap-pen en theatermakers en is tevens bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad. Thema: Democratie rust op vrije wil: bestaat vrije wil wel?

✦ Jerome Scheltens
Jerome Scheltens is kennis- en innovatie-adviseur bij het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) dat democrati-seringsprocessen in jonge democratieën ondersteunt. Voorheen was hij o.a. hoofd speciale projecten bij ProDemos – Huis voor Democratie. Scheltens houdt een blog bij: Paradoxes of politics.
Thema: Waarom is democratie een goed systeem?

✦ Marleen de Rooy
Marleen de Rooy is politiek verslaggever bij de NOS en gespecialiseerd in financiën, economische zaken en sociale zaken. Daarvoor werkte zij o.a. bij het Financieele Dagblad. De Rooy werd geprezen voor haar scherpte tijdens het verslaan van de afgelopen formatie.
Thema: Wat laat de politiek van zichzelf zien via media en hoe kan dit voor een afwijkende beeldvorming zorgen?

✦ Devika Partiman
Devika Partiman is producent, campaigner en activist. Vorig jaar verwierf zij landelijke bekendheid nadat zij de Stem op een vrouw-campagne lanceerde waarmee zij de emancipatie en representatie van vrouwen in de Nederlandse politiek wil bevorderen. Daarnaast is Partiman betrokken bij Nederland Wordt Beter, bekend van de beweging Zwarte Piet is Racisme.
Thema: Er is ook een hoop mis met de democratie – namelijk…

✦ Hans Schnitzler
Hans Schnitzler is filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor de Volkskrant. Als filosoof houdt hij zich bezig met het uitwerken van zijn filosofische inzichten en het schrijven van essays en opiniestukken. Centrale thematiek in Schnitzler‘s werk is de invloed van digitalisering op de alledaagse leefwereld.
Thema: Toekomstbeeld – de technologie en eigen keuzes in verhouding tot democratie

De Man en Andere Helden
Stap in bij Lucas De Man! De regisseur, presentator, acteur en conceptontwikkelaar en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, neemt je mee in de rollercoaster van de 21e eeuw. Voor zijn projecten duiken hij en zijn mede-helden steeds weer in nieuwe werelden. Van het liefdesleven van bejaarden tot de eenzaamheid van boeren, van visionairen in Europa tot vechtende millennials in de grootstad Amsterdam.