In de Tolhuistuin

IDFA x Lost Project: Silvana

Kassa open 21:00
Aanvang 21:30
Entree € 10,50 | € 8,00 kortingstarief

Silvana – Amanda Björk (2015, 95 min)
“Laten we het patriarchaat verpletteren”, brult de Zweedse hiphopartiest Silvana Imam door haar megafoon, waarna honderden handen de lucht ingaan. Haar rauwe raps zijn autobiografisch, met veel aandacht voor seksuele identiteit, politiek en haar eigen immigrantenachtergrond – haar vader komt uit Syrië, haar moeder uit Litouwen. Silvana kwam op jonge leeftijd naar Zweden, in de documentaire zitten video-opnamen van haar als kind. Zij omschrijft zichzelf als een lesbische, feministische en antiracistische punkrapper en noemt Zweden een walgelijk land. We zien haar dan ook optreden op het festival Way Out West, waar ze neonazi’s op de hak neemt: “Go kiss your fucking swastika”. Silvana begint in 2014, het jaar van haar doorbraak, en laat iemand zien die zowel arrogant als onzeker is. De film documenteert ook haar verliefdheid op en relatie met zangeres Beatrice Eli, die net als Silvana een ‘power pussy’ is die muziek voor en over vrouwen maakt.

Randprogramma 
De film wordt ingeleid door een dansperformance van Cherella Gessel en Lavinia Aronson van Lost Project. Na de film is er een nagesprek met FMC Collective, een groep vrouwelijke MC’s bestaande uit Angelika Naingie aka Marassa, Alexandra Spoelder aka Leksie, Marieke van Dis en Nynke Koopmans aka NYN.
FMC Collective is een platform voor rappers en producers dat een nieuwe stempel op de hiphopscene in Nederland probeert te drukken. Presentatie: JNM The Naked MC. (voor bio’s: zie onder)

The Successful Life!?
Wat als je vol dromen en ambities zit en de wereld aan je voeten ligt, maar de realiteit vaak anders aanvoelt? Om je heen leeft iedereen zijn droom en lijkt iedereen alles uit het leven te halen. Je vraagt je af: is het leven maakbaar of moet je gelukkig zijn met het kleine, het alledaagse wat het leven te bieden heeft? Maar je bevriest bij de vraag, het slaat je lam. En je doet uiteindelijk niets, geen van beide.

Deze avond worden twee films vertoond die je aan het denken zetten: wat mag ik van het leven verwachten? Wanneer sta ik op voor mezelf? En wat is mijn rol in de wereld? De vragen zijn te groot om zomaar te kunnen beantwoorden maar worden door middel van de films deze avond bespreekbaar gemaakt. In het randprogramma wordt er gezamenlijk met het publiek op deze vragen gereflecteerd.

Over Lost Project
Lost Project is sinds 2016 het huisgezelschap van de Tolhuistuin en bestaat uit een diverse groep Amsterdamse jongeren die voorstellingen maken over gender, mannen- en vrouwenrollen, culturele identiteit, interculturaliteit en politiek. Het gezelschap staat voor het creëren van bewustwording voor de ander of wat men als de ander kan ervaren. Het vieren van verschillen plaats van elkaar daarop af te rekenen. Het streven naar een ontmoeting met ‘ont-moeting’ omdat zij niet geloven in het schreeuwen om begrip maar het creëren ervan. Daar waar er angst, onwetendheid, vooroordelen en onbegrip is, maakt Lost Project ruimte voor begrip en acceptatie.

Bio’s

JNM (The Naked MC)

Vanaf kleins af aan voelt Jennifer Muntslag (1983) zich thuis in de spotlight. Het dagelijkse dansen en zingen in de spiegel als kind maakte plaats voor performances op verschillende podia. Ook wel bekend als JNM (The Naked MC) is zij een graag geziene host op evenementen. Ze rapt, schrijft, geeft workshops, acteert en presenteert. Als een frisse wind, vol enthousiasme en humor waait zij door de zaal.

Leksie (FMC Collective)

De in 1993 in Haarlem geboren Leksie vindt haar uitlaatklep, haar stem, in hiphop. Over soulful beats spit ze scherpe teksten waarmee ze haar kijk op het leven aan Nederland presenteert. Naar eigen zeggen ‘through mixing consciousness with vibe’. Haar debuut-EP laat niet lang meer op zich wachten.

NYN (FMC Collective)

NYN brengt je hiphop van nu met de ziel van gisteren, harde bangers en laidback vibes met een pure en rauwe energie. NYN houdt van feest, maar ze heeft ook iets te zeggen. Laat je dus niet misleiden door haar Limburgse roots, NYN is wereldwijs en laat haar rebelse kant zien. Dit doetzij met de duidelijkeboodschap Peace, Love & Unity… PLU

Marassa (FMC Collective)

Angelika Naingie kwam 26 mei 1994 ter wereld in Amsterdam, onder het sterrenbeeld Tweelingen. Als twinspirit leeft ze af en toe in haar eigen realiteit, als Marassa met haar Engelse nummers en poetry, en als alterego Ngie met Nederlandse tunes. Hiphop is haar eerste grote liefde en daaruit haalt zij haar inspiratie. Marassa is vanaf 2013 bezig met Spoken Word en besloot in 2016 muziek te gaan maken.

Marieke (FMC Collective)

Marieke is oprichter van the FMC Collective, en vormt als strategische denker de drive achter het collectief. Naast haar werk in de dans- en urban performing arts, is ze onlangs de urban muziek in gestapt. Ze proefde wat van spoken word, combineerde dat met haar dansachtergrond en zo is ze als vanzelf als MC aan de slag gegaan in verschillende Amsterdamse clubs onder de naam SNOWWHITE.