In de Tolhuistuin

IDFA: A World Not Ours

Kassa open 21:00
Aanvang 21:30
Entree € 10,50 | € 8,00 kortingstarief

A World Not Ours – Mahdi Fleifel (2012, 93 min)
Doordat Mahdi Fleifel lijdt aan dezelfde cameraverslaving als zijn vader, kon hij voor zijn documentaire over het leven in het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh in Libanon putten uit een weelde aan materiaal. Hij combineert films van zijn vader met beelden die hij zelf door de jaren heen filmde tijdens bezoeken aan het kamp waar hij opgroeide voordat hij naar Dubai en later Europa verhuisde. In zijn vaak lichtvoetige en altijd ontroerende videodagboek neemt hij ons mee naar de plek en de mensen die hem na aan het hart liggen, onder anderen zijn 82-jarige grootvader, en een neef die zijn desillusie over het gebrek aan perspectief voor Palestina ventileert. De droom over het Palestijnse vaderland is in de loop van generaties vervaagd, maar er is – afgezien van tijdelijke allianties tijdens de World Cup – ook geen andere natie om bij te horen. Fleifel’s vriendschap met Abu Iyad vormt het middelpunt van zijn bitterzoete relaas. De twee vrienden praten over voetbal en politiek, maar ook over wat hen scheidt: het feit dat Fleifel weg kan uit het kamp, en Abu Iyad niet.

Randprogramma
De Palestijnse Ud-speler Nizar Rohana reflecteert muzikaal op A World Not Ours en na de film is er een nagesprek met de filmmaker Mahdi Fleifel en Nizar Rohana onder leiding van Jörgen Tjon A Fong.

Shifting Perspectives: The Arab World
A World Not Ours is onderdeel van het IDFA-programma Shifting Perspectives: The Arab World. Hiermee biedt IDFA tegenwicht aan westerse stereotypen die de complexiteit van de Arabisch sprekende wereld negeren.

De twee films die deze avond als onderdeel van Shifting Perspectives in de Tolhuistuin worden vertoond zijn The Mulberry House en A World Not Ours. Beide films tonen persoonlijke portretten van Arabische filmmakers die opgegroeid zijn in het westen en terugkeren naar hun roots om daar een film te maken. Zij zijn voortdurend vanuit verschillende perspectieven aanwezig in hun eigen films: als familielid of vriend, als held of verrader en soms vanuit hun westerse achtergrond. Het randprogramma gaat in op deze meervoudigheid aan perspectieven.

Bio’s
Nizar Rohana
Nizar Rohana is een Palestijnse Ud-speler die zich onderscheidt door zijn combinatie van virtuositeit met frisse hedendaagse composities. Geboren in een muzikaal nest, begon hij met het bespelen van de ud op zijn dertiende. Sinds 2013 is hij in Nederland voor zijn PhD ‘improvisation and composition in solo oud performance’ aan de Universiteit van Leiden en speelt hij in verschillende gezelschappen. Voor een IKON documentaire ‘Om de Oude Wereldzee’ werd hij onlangs door de Nederlandse basspeler Tony Overwater uitgenodigd voor muziekopnamen.