In de Tolhuistuin

Cineblend Open Air #4: The Rose of Rhodesia

Tuin open: 20:30
Aanvang
: 21:00
Locatie: Tuin
Prijs: € 9,50 (student €7,50)

Let op: ook bij slecht weer gaat de vertoning door. Er is een overkapping, er zijn dekens en vuurkorven.

The Rose of Rhodesia (1918) is in 2009 herontdekt in Duitsland, een ontdekking die indertijd veel opzien baarde in kringen van filmprofessionals omdat de film verloren gewaand was. De film werd gerestaureerd door het EYE Filmmuseum maar er bestond alleen een kopie met Duitse tussentitels. Speciaal voor de vertoning van vanavond heeft EYE de film Engels ondertiteld en deze is daarmee voor het eerst voor een groter publiek beschikbaar. De film draait om een diamant die wordt gestolen van een Rhodesisch mijnconcern, maar het werkelijke thema zijn de interraciale verhoudingen.

The Rose of Rhodesia was de laatste productie van de Amerikaan Harold Shaw in Afrika. De film volgde op DE VOORTREKKERS, de Afrikaanse variant van de klassieker BIRTH OF A NATION van D.W. Griffith. In tegenstelling tot THE ZULUʼS HEART van diezelfde D.W. Griffith, die zijn film had geschoten in de Verenigde Staten met zwart-geschminkte acteurs, gebruikte Shaw echte Zuluʼs als acteurs. De film onderscheidt zich met name in de manier waarop Afrikanen worden neergezet en in het feit dat interraciale verhoudingen het werkelijke thema worden: de held is bevriend met Mofti, de zoon van stamhoofd Ushakapilla, en een witte roos vormt het symbool van hun vriendschap. Ushakapilla bereidt een opstand voor tegen de blanke overheersers, maar als Mofti verongelukt, ziet hij daarvan af.

The Rose of Rhodesia< is geregisseerd door iemand die er sterk van overtuigd was dat Afrikaanse films ook in een Afrikaans decor en met Afrikaanse acteurs moesten worden gemaakt om het publiek overzee te bekoren, en bracht daarmee waarschijnlijk enkele van de eerste zwarte filmsterren in de geschiedenis voor het voetlicht. Het zou nog heel lang duren voordat dezelfde vooruitstrevende kijk op Afrikanen terugkeerde in de cinema.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Zuid-Afrikaanse muzikant en componist Neo Muyanga. Neo componeert muziekstukken, koorliederen en een grote diversiteit aan kamermuziek en ensemblewerk (onder andere de operette The Flower of Shembe, première 2012). Neo is geboren in Soweto, Johannesburg, in een muzikantenfamilie. Hij bestudeerde de Italiaanse Madrigaaltraditie bij de maestro van de koormuziek, Piero Poclen, in Triëst, Italië. Zijn kennis van Afrikaanse muzikale vormen, gecombineerd met zijn studie van de westerse muzikale traditie, heeft gerusulteerd in een groot aantal composities waarin deze tradities gecombineerd worden en die hem in de voorhoede van de Zuid-Afrikaanse avant garde plaatsen. Hij gebruikt een syncretische mix van stijlen, waaronder die voorkomend in traditionele Basotho en Isizulu oorlogs –en lofliederen, free jazz en westerse barokmuziek. Neo is lid van de Prince Claus Fund Award Committee.

Een samenwerking tussen CINEBLEND, Stichting Tolhuistuin, EYE Filmmuseum en Afrovibes.