In de Tolhuistuin

eye_ KOP1200488_naar-indie_300dpi

Cineblend: Open Air #3 Nederlands-Indië in kleur

Data: 13 jun, 11 jul, 8 aug, 12 sep | di
Aanvang: 21:00
Locatie: Tuin
Prijs: € 9,50 (student €7,50)

 

Naar Indië | Jan (Bzn.) Scholten | Nederland, voormalig Nederlands-Indië | 1939 | 90 min | zwijgende film met Nederlandse tussentitels

 

Uit het archief van Eye wordt vanavond een recentelijk ontdekte unieke documentaire van anderhalf uur uit 1939 voor het eerst vertoond. Leven en werken van de bevolking van Java en Sumatra zijn voor het eerst in kleur te zien. De film wordt voorzien van live muziek en commentaar.

 

Voormalig Nederlands-Indië was vanwege de grootte van de archipel, het economisch belang en de rijkdom aan verschillende volkeren en culturen als kolonie van vitaal belang voor Nederland. Toen in het begin van de vorige eeuw het medium film er zijn intrede deed werd dit erg populair om contact te houden met het moederland. Nergens in Nederland waren tijdens het interbellum zoveel amateurfilmers actief als in Nederlands Indië. Populair was vooral 16mm zwart-wit. Hiermee legde men vooral leven en werken van de eigen gepriviligeerde bevolkingsgroep vast. Toen in de late jaren dertig kleurenfilm op de markt kwam- nog voordat Hollywood  zijn speelfilms in kleur uitbracht- ging deze groep amateurfilmers al met dit nieuwe medium experimenteren. Helaas was het materiaal instabiel en zeer kostbaar, vroege kleurenfilms zijn dan ook zeldzaam. Toch zijn enkele fraaie voorbeelden hiervan onlangs teruggevonden.

 

Een samenwerking tussen Cineblend, Tolhuistuin en EYE Filmmuseum.

Gedurende de zomermaanden kan je een keer per maand een stomme film uit het archief van het EYE Filmmuseum kijken. Live muzikanten performen bij iedere editie een nieuw gemaakte soundtrack.

Ben je nieuwsgierig naar films uit de beginjaren van de cinema uit Zuid-Afrika, Indonesië of Suriname, kom dan langs bij CINEBLEND Open Air.

CINEBLEND Open Air is een coproductie van Stichting Tolhuistuin, EYE en Beeld voor Beeld.