In de Tolhuistuin

Cafe-Restaurant THT

Routebeschrijving

De Tolhuistuin ligt recht tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Je neemt de pont ‘Buiksloterwegveer’ om er te komen. De overtocht duurt 3 minuten en is gratis. De pont vaart dag en nacht.

Ingang gebouw en zalen

Het hoofdgebouw van de Tolhuistuin zie je direct na het aanmeren van de pont linksvoor liggen. Vanaf de pont neem je de grote trap en wandel je zo Café-Restaurant THT binnen, evenals de Expositieruimte van Framer Framed en de Danszaal met de hiphopschool van Solid Ground Movement.

De ingang van de ConcertzaalIJzaal en Tuinzaal vind je beneden aan de voorkant van het gebouw, links van de trap.

Het adres is: IJpromenade 2 (bekijk op Google Maps).

Ingang Tuin en Tuinhuis

De ingang van de Tuin (en het Tuinhuis) is aan de Noordzijde van het terrein. Het adres hiervan is Tolhuisweg 3, in de bocht van de Buiksloterweg. Deze ingang is 3 minuten lopen vanaf de pont (rechtdoor, daarna linksaf). Ook de kantoren, van o.a. Stichting Tolhuistuin en de meeste huurders bevinden zich daar.

Veerpont

Neem de pont achter het Centraal Station, Buiksloterwegveer. Deze pont vaart ongeveer iedere 5 minuten naar de overkant. De overtocht duurt ongeveer 3 minuten. De pont 24 uur per dag.

Auto // Parkeren

Parkeren kan in de parkeergarage onder de A’DAM Toren. Gebruik voor als navigatieadres ‘Overhoeksplein 1’. Betalen kan alleen met maestro en creditcards. Klik hier voor routebeschrijving naar de Tolhuistuin.

Openbaar vervoer vanuit Noord

Vanuit de Molenwijk (Stellingweg) of vanaf het Waterlandplein is de Tolhuistuin te bereiken met bus 38. Op zaterdag rijdt bus 38 om de 12 minuten. Op zondag rijdt bus 38 om het half uur.

Tolhuistour (audiotour)

De Tolhuistour voert bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, maar ook over de liefdesboom die ernaast stond. Actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, oud-politicus Wijnand Duyvendak herbeleeft de Spektakelblokkade, een demonstratie tegen Shell. Kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont.

Deze zomer kun je de audioplayer met koptelefoon afhalen bij Tip Noord (IJpromenade 2). Voor 4 euro kun je een afspeelapparaat met de tour (à 60 minuten) huren – dit is exclusief borg. Met een smartphone kun je de tour voor 2,69 euro via de app Tales & Tours downloaden.

 

Getting there

public transport / bike

Take the ferry (Buiksloterwegveer) at the back of Central Station. You can use the ferry 24/7 for free. When you arrive in Amsterdam North you’ll find the entrance of Tolhuistuin (IJzijde) about 50 metres from the ferry. The entrance of De Tuin (the garden) is 100 meters more north

In case you travel by car enter ‘IJpromenade 1’ in your navigation description. Parking at A’DAM Tower is the best option in the area of Tolhuistuin.