Talkshow Wild at Heart #4 | Eco Love
Talkshow Wild at Heart #4 | Eco Love
In deze talkshowserie gaat Andrea van Pol in gesprek met verschillende kunstenaars en denkers over de functie van nutteloze, wilde natuur.
Op donderdag 27 oktober sluiten we de serie af met een programma dat heet Eco-love. Wat als je een relatie aangaat met de natuur zoals met een geliefde? Door deze te bewonderen, te respecteren, te willen kennen voor wie ze werkelijk is. Zonder je eigen wil op te leggen, zonder te willen sturen maar haar lief te hebben in haar puurste vorm, in al haar eigenheid een gelijkwaardige relatie aangaan. Kan eco-love ons daadwerkelijk helpen ons opnieuw te leren verhouden tot de natuur? Is het niet de hoogste tijd voor een ecorelationele revolutie?De sprekers van de deze editie:
Stëfan Schäfer
Let Death Dance Again is een in Amsterdam gevestigde onderzoeks- en ontwerpstudio, opgericht door Stëfan Schäfer, die de kracht van de dood, gedenktekens en herdenkingsrituelen onderzoekt in relatie tot de verwoesting van het milieu. LDDA onderzoekt hedendaagse waarden in het allegorische concept van de dodendans en de integratie ervan in het dagelijks leven en de hedendaagse esthetiek. Alle projecten resulteren in verschillende media, zijn D.E.A.D. (Death. Environment. Anthropocene. Design), en zijn internationaal tentoongesteld.
Kristine Steenbergh
Kristine is universitair hoofddocent Engelse literatuur. Mijn onderzoek richt zich op vroegmoderne literatuur en cultuur, de geschiedenis van emoties, ecocriticisme en de environmental humanities. Haar onderwijs gaat van Shakespeare tot Winterson, van eerstejaars BA tot PhD-niveau. Kristine is medeoprichter van het Environmental Humanities Center aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij streven naar een uitwisseling tussen een breed scala aan disciplines over het milieu.
Nora Ramakers
Nora Ramakers (1994) is theater- en filmmaker, schrijver, tuinier en wildplukker. Vanuit een verlangen om de erotische essentie van de natuur bloot te leggen, creëert ze werken die een beroep doen op ons vermogen nieuwe verbindingen aan te gaan met onze omgeving en alle broeierige levensvormen die daar deel van zijn. Samen met Luca Bryssinck creëerde ze vorig jaar de voorstelling I Love Nature waarin ze, geïnspireerd op de lyrische visioenen van de Brabantse mystica Hadewijch, haar romantische aantrekkingskracht tot de natuur onderzoekt. De tekst werd uitgegeven bij Bebuquin. Momenteel woont Nora in een ecodorp in Zweden, waar ze zich verdiept in permacultuur en alternatieve maatschappijmodellen. Ecoseksualiteit, feminisme en spirituele emancipatie keren in haar werk voortdurend terug.
Wild at Heart
De
natuur is een populair onderwerp in de kunst. Alleen dit keer gaat het
niet over natuur om op te eten, over natuur als recreatieactiviteit voor
dagjesmensen, natuur die geexploiteerd kan worden voor economisch
gewin, natuur als leerschool voor technische innovatie of als oplossing
voor de klimaatcrisis. Met Wild
at Heart willen Floriade en Tolhuistuin een lans breken om de natuur om
haar meest intrinsieke kwaliteit te waarderen: haar mogelijkheid om wild te zijn, zonder enige constrictie. Wild, wilder, wildst.
Wild at Heart is een vierdelige talkshowserie van Floriade en
Tolhuistuin over de herwaardering van de nutteloze natuur als
ideologische vrijplaats voor toekomst-denken. De natuur is een populair
onderwerp in de kunst. Maar ditmaal gaat het niet over de functionele
waarde van de natuur. Het gaat niet over de natuur die we kunnen eten,
exporteren, exploiteren of in kunnen recreëren op een zonnige dag. Het
gaat niet over de natuur als leerschool voor technische innovatie of als
oplossing voor de klimaatcrisis. We breken een lans om de natuur om
haar meest intrinsieke kwaliteit te waarderen: haar mogelijkheid om wild
te zijn, zonder enige constrictie. Wild, wilder, wildst.
30 juni | Talkshow Wild at Heart #1 | Back to Nature
25 augustus | Talkshow Wild at Heart #2: Eco Vinex
22 september | Talkshow Wild at Heart #3: Eco Techno
27 oktober | Talkshow Wild at Heart #2: Eco Love
The Lost Flower Almanac
Op het Tolhuistuinterrein vind je de vijf delen van The Lost Flower Almanac van Abner Preis. Met dit augmented reality kunstwerk verken je leven dat verloren is gegaan en is gered: Van bloemen die lang geleden zijn uitgestorven tot de terugkeer van grijze wolven in Nederland.
Het werk is opgemaakt uit tekeningen uit archieven wereldwijd. Vele
flora en fauna zijn gedocumenteerd in tekeningen, schetsen en
schilderingen in de periode voor fotografische registratie mogelijk was.
Met je smartphone scan je de QR code en ontdek je de magische
verwilderde realiteit van een verleden die er niet meer is en een
toekomt die voor de deur staat.
Kunstenaar Abner Preis werkt middels kunstprojecten als ‘storyteller’ van specifiek sprookjes. In zijn kunstenaarspraktijk vertelt hij verhalen over de wereld en de ervaring van de mens in die wereld, met empathie als doel. Na vele jaren vooral performances en ontmoetingskunst als middel te gebruiken werkt hij in de afgelopen jaren grotendeels met nieuwe technologie als vertelvorm, specifiek virtual reality.