Talkshow Wild at Heart #3 | Eco Tech
Talkshow Wild at Heart #3 | Eco Tech
Talkshowprogramma om de nutteloze natuur in al haar wildheid te vieren
In deze talkshowserie gaat Andrea van Pol in gesprek met verschillende kunstenaars en denkers over de functie van nutteloze, wilde natuur.
Het samenspel tussen technologie en natuur is een terugkerend onderwerp in het klimaatdebat: de natuur lijdt onder technologie (meer dan veel mensen weten), maar technologie kan ook juist ingezet worden om de natuur te beschermen.
Het ecomodernisme voert vanuit het idee van technologische vooruitgang een ander voorhoede-gesprek over klimaatbehoud dan algemeen bekend. Is natuur in combinatie met technologie misschien beter af, als er maar gewerkt wordt aan een zorgvuldige symbiose vanuit de technologiesector?
De gasten van deze editie zijn:
Jelle Korevaar
Jelle Korevaar maakt complexe, bewegende machines die zijn wereldbeeld weerspiegelen. De objecten die Korevaar maakt, draaien, schudden en ratelen, of wandelen zelfs robotachtig door de ruimte. Organische materialen als botten, schedels en veren combineert hij met stalen scharnieren en raderen, waardoor natuur en techniek op onverwachte wijze hand in hand gaan. Veel van zijn werk is ontstaan vanuit een kritisch betrokken houding ten opzichte van de protestantse kerkelijke wereld waarin hij zich beweegt. In de samenleving ziet hij, ondanks de gestage leegloop van de kerken, een grote behoefte aan spiritualiteit en zingeving. Met zijn werk wil hij – vanuit de inspiratie die hij persoonlijk in het christelijke geloof vindt – daar een bijdrage aan leveren.
Heleen Blanken
Heleen Blanken is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Ze werkt met cinematografie, installatiekunst, nieuwe media, scenografie en beeldhouwkunst. Diep beïnvloed door de complexe uitwisseling tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving, verkent haar artistieke praktijk de verschillende lagen van onze esthetische perceptie van de natuurlijke wereld, terwijl ze traditionele artistieke dichotomieën onderzoekt, zoals organisch versus kunstmatig en analoog versus digitaal. In haar werk roept ze vragen op over hoe we naar ideeën over de natuur kijken.
Julia Rijssenbeek
Julia Rijssenbeek is filosoof en onderzoeker. In haar PhD onderzoek aan de universiteit Wageningen, onderzoekt ze hoe ontwikkelingen in de synthetische biologie, het aanpassen en manipuleren van biologie in het lab, ons denken over biologie en technologie verandert. Synthetische micro-organismen kunnen bijvoorbeeld in de toekomst ons voedsel produceren, maar ook medicijnen, energie, materialen, en kunnen daarmee een alternatief zijn voor de industriële productie zoals we die kennen. Het onderzoek maakt deel uit van het NWO Zwaartekrachtprogramma Ethics of Socially Disruptive Technologies (ESDiT) van de vier technische universiteiten in Nederland.
Wild at Heart
De
natuur is een populair onderwerp in de kunst. Alleen dit keer gaat het
niet over natuur om op te eten, over natuur als recreatieactiviteit voor
dagjesmensen, natuur die geexploiteerd kan worden voor economisch
gewin, natuur als leerschool voor technische innovatie of als oplossing
voor de klimaatcrisis. Met Wild
at Heart willen Floriade en Tolhuistuin een lans breken om de natuur om
haar meest intrinsieke kwaliteit te waarderen: haar mogelijkheid om wild te zijn, zonder enige constrictie. Wild, wilder, wildst.
Wild at Heart is een vierdelige talkshowserie van Floriade en
Tolhuistuin over de herwaardering van de nutteloze natuur als
ideologische vrijplaats voor toekomst-denken. De natuur is een populair
onderwerp in de kunst. Maar ditmaal gaat het niet over de functionele
waarde van de natuur. Het gaat niet over de natuur die we kunnen eten,
exporteren, exploiteren of in kunnen recreëren op een zonnige dag. Het
gaat niet over de natuur als leerschool voor technische innovatie of als
oplossing voor de klimaatcrisis. We breken een lans om de natuur om
haar meest intrinsieke kwaliteit te waarderen: haar mogelijkheid om wild
te zijn, zonder enige constrictie. Wild, wilder, wildst.
30 juni | Talkshow Wild at Heart #1 | Back to Nature
25 augustus | Talkshow Wild at Heart #2: Eco Vinex
29 september | Talkshow Wild at Heart #3: Eco Techno
27 oktober | Talkshow Wild at Heart #2: Eco Love
The Lost Flower Almanac
Op het Tolhuistuinterrein vind je de vijf delen van The Lost Flower Almanac van Abner Preis. Met dit augmented reality kunstwerk verken je leven dat verloren is gegaan en is gered: Van bloemen die lang geleden zijn uitgestorven tot de terugkeer van grijze wolven in Nederland.
Het werk is opgemaakt uit tekeningen uit archieven wereldwijd. Vele
flora en fauna zijn gedocumenteerd in tekeningen, schetsen en
schilderingen in de periode voor fotografische registratie mogelijk was.
Met je smartphone scan je de QR code en ontdek je de magische
verwilderde realiteit van een verleden die er niet meer is en een
toekomt die voor de deur staat.
Kunstenaar Abner Preis werkt middels kunstprojecten als ‘storyteller’ van specifiek sprookjes. In zijn kunstenaarspraktijk vertelt hij verhalen over de wereld en de ervaring van de mens in die wereld, met empathie als doel. Na vele jaren vooral performances en ontmoetingskunst als middel te gebruiken werkt hij in de afgelopen jaren grotendeels met nieuwe technologie als vertelvorm, specifiek virtual reality.