uitgesteld - Talkshow Over de Grenzen
Tijd 16:00 tot 17:00 Entree 7,5 (alleen per 2 stuks te koop) Locatie Zonzij Info al onze programma's zijn in verband met veiligheid PIN ONLYuitgesteld - Talkshow Over de Grenzen
De rijkste 1 procent van de wereld is verantwoordelijk voor ruim twee keer zoveel CO2-uitstoot als de armste helft van de wereld. Dat meldt Oxfam in een recent rapport. Klinkt abstract, maar wat betekent dat voor hoe we samenleven wereldwijd?
‘Decennia van overheidsbeleid gericht op eindeloze economische groei hebben ons aan de rand van een klimaatramp gebracht’, zegt klimaatexpert Bertram Zagema van Oxfam Novib. ‘Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen.’ We spreken over mondiale ongelijkheid met o.a. Betram Zagema van Oxfam en Kiza Magendane. We kijken naar hoe klimaatverandering migratiestromen beïnvloedt, wat het betekent voor de voedselvoorziening wereldwijd en hoe we daarmee om moeten gaan. Met videoboodschappen van klimaatvoorvechters wereldwijd en een literaire bijdrage van schrijver Babah Tarawally.
Anna Bissila en Chihiro Geuzebroek komen vertellen over hun expo 'People Powered Movement vs Shell' ofwel: Beweging tegen Shell - een eeuw aan dekoloniaal weerwoord. Deze opent op 30 oktober op de NDSM-Fuse.
Gespreksleider is Kauthar Bouchallikht.
Gasten
Bertram Zagema is klimaat-lobbyist bij Oxfam Novib. Hij bemoeit zich met de internationale klimaatonderhandelingen, en met relevante beleidsdiscussies in Nederland en Europa, en soms ook met het klimaatbeleid van bedrijven. Doel: zorgen dat we de klimaatverandering binnen de perken houden, en dat ontwikkelingslanden niet in de (figuurlijke) kou worden gezet. De mensen die het hardst getroffen worden door klimaatverandering, zijn meestal immers ook degenen die er het minst aan hebben bijgedragen. Als lobbyen onvoldoende zoden aan de dijk zet – en dat is het geval bij klimaatverandering – helpt hij mee aan het opzetten van (inter)nationale campagnes om druk te zetten op de politiek en de bedrijven.
Over Warming Up
Tolhuistuin is Warming Up. Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Hoe wonen we samen op een opwarmende planeet?
Warming Up Festival presenteert tien dagen op rij een spannend programma met live performances, podcasts, installaties, workshops, expo’s, discussies en theater. We gaan in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers. Met o.a. Collectief Walden, De Onkruidenier, Woorden Worden Zinnen, Thijs Boontjes en Fawaka Ondernemerschool. Dagelijks is een expositie te bezoeken met werk van o.a. Thijs Ebbe Fokkens, Arne Hendriks, Olafur Eliason, Jaap Scheeren en Sissel Marie Tonn.
Bekijk hier het hele programma van Warming Up Festival 2020.
Locatie
Dit programma vindt plaats in de Tuinzaal, in het Paviljoen van de Tolhuistuin. Het navigatieadres van de ingang is IJpromenade 2.