Warming Up Festival | Activist Bootcamp
Deuren open om 09:30 Tijd 10:00 Entree EUR 25/ 10 Locatie Galerij Info al onze programma's zijn in verband met veiligheid PIN ONLYWarming Up Festival | Activist Bootcamp
Maak jij je zorgen over klimaatverandering en heb je zin om iets te doen? Ben je op zoek naar concrete lessen van activisten, nieuwe inspiratie voor campagnes, tips voor effectief en duurzaam activisme in je kantoor, op straat of in de rechtbank, en like-minded contacten.
Kom naar de allereerste Activist Bootcamp: Dé trainingsdag voor activisten (in spé). Met rolmodellen uit verschillende bewegingen: van burgerlijke ongehoorzaamheid tot aandeelhoudersactivisme en van straat acties tot dekoloniaal activisme.
Activistische rolmodellen vanuit Nederland en wereldwijd beklimmen het podium en laten zien hoe je op een duurzame wijze je kan inzetten voor een rechtvaardige en duurzame wereld.
Wat hadden zij willen weten toen ze begonnen aan hun activistische pad?
Op het programma staan talks en workshops met o.a. Anuna de Wever (Youth for Climate), Jerry Afriyie (Nederland Wordt Beter), Sven Jense (Climate Cleanup), Toon Maassen (Fossielvrij Pensioen), Ibtissam Abaaziz (Meld Islamofobie), De Goede Zaak, Follow This, Fossielvrij NL, Extinction Rebellion, Oxfam Novib, Stichting Aralez.
Vlak voor de COP26 in Glasgow nemen we de tijd om stil te staan bij de lange termijn: wat betekent het om leven te geven aan activisme? Hoe zet je je in op de lange termijn? En hoe bouwen we samen een inclusieve, intersectionele klimaatbeweging in Nederland?
Er zijn plekken voor jonge activisten met de ambitie zich in te zetten voor een of meerdere sociale bewegingen en tickets voor professionals van NGO’s, sociale ondernemingen en overheden die met meer activisme willen werken.
BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA.
Het programma duurt van 10:00-17:00 uur.
Activist Bootcamp Programma
9.30 Deuren open en ontvangst
10.00 Introductie en keynote spreker
Welkom door dagvoorzitter Iris van Lunenburg en organisator Lena Hartog
10.10 Keynote speech door Belgische klimaatactiviste- Anuna de Wever.
Anuna de Wever initieerde de scholierenstakingen in België met 'Youth for Climate' en mobiliseerde op hun hoogtepunt 100.000 mensen voor de klimaatcrisis.
10.30 Panel 1: Strategisch Activisme
Een beweging bouw je niet in één dag. Wat voor strategie zit er achter initiatieven als Kick Out Zwarte Piet en Nederland wordt Beter, Extinction Rebellion en Meldpunt Islamofobie? Hoe combineer je het organiseren van mensen en het bouwen van momentum? Jerry Afriyie, Jelle de Graaf en Ibtissam Abaaziz uit de anti-racisme en klimaatbeweging gaan in gesprek.
Panelleden:
Jerry King Luther Afriyie is dichter en mensenrechtenactivist. Als oprichter van Nederland Wordt Beter en voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet strijd hij al jaren met succes tegen racisme.
Jelle de Graaf is klimaatactivist en campagnecoördinator bij Extinction Rebellion. Hij werkte o.a. aan de campagne voor een ambitieus Burger Beraad.
Ibtissam Abaaziz is mede-oprichter en project coordinator van Stichting Meld Islamofobie.Ze registreren meldingen, doen daar onderzoek naar en delen de resultaten zo breed mogelijk.
Lena Hartog is organisator van Activist Bootcamp en modereert het gesprek.
11.15 Pauze
11.30 Spoken Word Intermezzo
Spoken Word door Maaike Boumans.
Maaike Boumans werkt als host/facilitator, trainer en spoken word dichter rondom sociale en ecologische rechtvaardigheid. Ze schreef oa het gedicht voor de nationale Klimaatmars in maart 2021.
11.45 Panel 2: Weg naar de Politiek
Activisme en politiek raakt elkaar op verschillende manieren. Drie politici gaan in gesprek over hun eigen weg naar de politiek en de weg van activisten naar de politiek. Waarom kozen zij voor de politiek? En hoe kom je als activist op de radar van politici? Het gesprek wordt gemodereerd door directeur van de Goede Zaak Jurjen van den Bergh.
Suzanne Kröger was van 2017 tot 2021 Tweede Kamerlid voor Groenlinks en zet zich al jaren in als activist tegen de groeiende luchtvaart.
Lisa van Ginneken is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ze is een bekend lid van de transgender-community en zet zich in voor de gelijke kansen van transgender personen.
Lammert van Raan is Tweede Kamer lid van de Partij voor de Dieren. Hij zet zich o.a. in voor de klimaatwet en is geregeld te zien op klimaat-acties en demonstraties
Jurjen van den Bergh modereert het gesprek en is de oprichter en directeur van de Goede Zaak, de bondgenoot van progressief Nederland
________________________________________________________________________________
12.30 Lunch
Uur lunchpauze. Eigen gelegenheid tot lunch in restaurant van Tolhuistuin of andere locatie in de buurt
________________________________________________________________________________
13.30 Workshop-ronde 1
1.01 | Alles wat je wil weten over COP26, de klimaattop in Glasgow
Door: Bertram Zagema van Oxfam Novib.
Locatie: IJzaal 1.
Bertram Zagema is klimaatexpert bij Oxfam Novib, zet zich in voor klimaatrechtvaardigheid wereldwijd, en is lid van de Oxfam delegatie naar COP26 in Glasgow.
1.02 | Part I: Klimaatcrisis als koloniaal probleem: hoe komen we tot reparatie? 1 uur.
Door: Max Arto de Ploeg en Chautuileo Tranamil van Stichting Aralez.
Locatie: IJzaal 2.
Wetenschappers van de Verenigde Naties stellen dat de levenswijze van Inheemse volkeren eraan heeft bijgedragen dat ruim 80% van de wereld-biodiversiteit is behouden, dit terwijl zij enkel 5% van de wereldbevolking uitmaken. Hieruit kunnen we concluderen dat Inheemse volkeren al eeuwen leven op een manier die geen schade levert aan hun eigen leefgebieden. Tijdens deze sessie kijken we hoe het kolonialisme de relatie met land en natuur heeft veranderd en hoe d.m.v. institutioneel racisme de cosmovisies en culturen van Inheemse volkeren zijn onderdrukt. Tevens gaan we in gesprek over de hedendaagse doorwerking van het kolonialisme door moderne/koloniale natie-staten en multinationals in de vorm van neokolonialisme.
1.03 | Activisme als sociaal ondernemer & aandeelhouder
Door: Sven Jense (Climate Cleanup), Wietse van der Werf (Sea Ranger Service) en Roos Wijker (Follow This)
Locatie: Arthur Staal Kamer
Nu bedrijven vaak groter en machtiger zijn dan landen, kunnen we dan slimme, systemische interventies plegen met en vanuit die bedrijven? Hoe kan je de kracht van de financiële sector activeren om pijlsnelle verandering af te dwingen, daar waar regeringen alléén falen? Kan ondernemerschap – de kracht iets te zien wat er nog niet is en dat dan te creëren – ons helpen bij het megasnel vormgeven van de nieuwe economie die niet langer op oude (fossiele) planten maar op nieuwe planten draait? Ja dat kan want velen zijn al begonnen, en iedereen kan meedoen. Leer van het collectief van ondernemers van Climate Cleanup, de sociale onderneming Sea Ranger Service die strijdt tegen illegale visserij en activistisch aandeelhouders-collectief Follow This.
14.40 Pauze
14.45 Workshop-ronde 2
2.01 | Activisme via de Rechtszaal: van de Shellzaak tot ABP Fossielvrij
Door: Peer de Rijk (Milieudefensie) en Hiske Arts (Fossielvrij Nederland)
Locatie: IJzaal 1
Milieudefensie won de historische zaak tegen Shell en Fossielvrij Nederland bereidt nu een zaak tegen pensioenfonds ABP voor. Wat is er nodig om een rechtszaak op te zetten? En hoe wordt een rechtszaak ook een succesvolle campagne? Deelnemers leren over de beide rechtszaken en denken mee over potentiële toekomstige rechtszaken.
2.02 | Climate justice van theorie naar praktijk: hoe komen we tot goede bondgenootschap. 1 uur.
Door: Max Arto de Ploeg en Chautuileo Tranamil van Stichting Aralez.
Locatie: IJzaal 2.
Tijdens de tweede ronde van de workshop geven we de deelnemers concrete voorbeelden van acties en initiatieven die zich hard maken voor diverse vormen van klimaatrechtvaardigheid. Dit om inspiratie te geven aan de deelnemers over hoe je hier zelf mee aan de slag kan in de praktijk. Tijdens de workshop staat participatie van de deelnemers centraal en zullen de deelnemers vooral zelf ook aan het werk en denken worden gezet om te reflecteren over stappen en acties die genomen kunnen worden vanuit Nederland en hoe solidariteit gebouwd kan worden. De workshop begeleiders zullen in dialoog ook feedback geven en reageren op de door de deelnemers aangedragen initiatieven en ideeën.
2.03 | Creatief campagnevoeren: leren van succesvolle campagnes
Door: Toon Maassen (Vies Pensioen), Jurjen van den Bergh en Eline Peters (De Goede Zaak)
Locatie: Tuinzaal
Duurzaam restaurant de Ceuvel in Amsterdam-Noord behaalde 2 jaar terug succes met de campagne om hun horeca pensioenfonds uit de fossiele industrie te krijgen. Welke campagne en lobby tactieken hebben ze ingezet? En hoe kun jij zelf een succesvolle campagne opzetten? Deelnemers gaan met eigen campagne ideeën aan de slag onder begeleiding van de Vies Pensioen en ervaren campagne bureau de Goede Zaak. Leer over tactiek en strategie, van lobby tot social media en goede content.
2.04 | Activisme als sociaal ondernemer & aandeelhouder
Door: Sven Jense (Climate Cleanup), Wietse van der Werf (Sea Ranger Service) en Roos Wijker (Follow This).
Locatie: Arthur Staal Kamer
Nu bedrijven vaak groter en machtiger zijn dan landen, kunnen we dan slimme, systemische interventies plegen met en vanuit die bedrijven? Hoe kan je de kracht van de financiële sector activeren om pijlsnelle verandering af te dwingen, daar waar regeringen alléén falen? Kan ondernemerschap – de kracht iets te zien wat er nog niet is en dat dan te creëren – ons helpen bij het megasnel vormgeven van de nieuwe economie die niet langer op oude (fossiele) planten maar op nieuwe planten draait? Ja dat kan want velen zijn al begonnen, en iedereen kan meedoen. Leer van het collectief van ondernemers van Climate Cleanup, de sociale onderneming Sea Ranger Service die strijdt tegen illegale visserij en activistisch aandeelhouders-collectief Follow This.
15.45 Pauze
16.00 Workshop-ronde 3
3.01 | Activisme via de Rechtszaal: van de Shell-zaak tot ABP Fossielvrij
Door: Peer de Rijk (Milieudefensie) en Hiske Arts (Fossielvrij Nederland)
Locatie: IJzaal 1
Milieudefensie won de historische zaak tegen Shell en Fossielvrij Nederland bereidt nu een zaak tegen pensioenfonds ABP voor. Wat is er nodig om een rechtszaak op te zetten? En hoe wordt een rechtszaak ook een succesvolle campagne? Deelnemers leren over de beide rechtszaken en denken mee over potentiële toekomstige rechtszaken.
3.02 | Klimaatactivisme in de politiek
Door: Esin Erdogan en Peter Nafzger van de Jonge Klimaatbeweging
Locatie: IJzaal 2
Maar lobbyen is toch alleen voor grote corporaties? Nee! In deze workshop leggen we het belang uit van lobbyen als tool om je stem te laten horen. We gaan het hebben over de misverstanden en hoe je als aspirant klimaatactivist steengoed kan bijdragen door ‘gewoonweg’ gesprekken te voeren.
3.03 | Verbinding tussen de bewegingen
Door: Jurjen van den Bergh en Eline Peters (De Goede Zaak) en Toon Maassen (Vies Pensioen)
Locatie: Tuinzaal
Nu het kabinet Rutte-III zich voorbereidt op een doorstart, is het tijd om onze krachten verder te bundelen. De klimaatcrisis, de wooncrisis, de flexcrisis op de arbeidsmarkt en de schandalen in Groningen en rond de kinderopvangteslag zijn ontstaan of verdiept in de tien jaar Rutte. In deze workshop gaan we op zoek naar hoe de strijd in de klimaatbeweging, de social justice-beweging en de antiracismebeweging op elkaar lijkt, en waar die verschilt. We bespreken wat we van elkaar kunnen leren, waar we elkaar kunnen versterken en wat het inhoudt om solidair met elkaar te zijn.
3.04 | The Work that Reconnects: omgaan met de klimaatcrisis zonder gek te worden
Door: Martine Doppen en Lena Hartog
Locatie: Arthur Staalkamer
Een interactieve workshop om je vermogen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden te versterken. Hoe zet jij je met je hart en acties in voor de ‘Great Turning’ naar een naar een nieuwe samenleving? Deze workshop is gebaseerd op 'The Work that Reconnect' van ecofilosofe Joanna Macy en combineert psychologie, spiritualiteit en systeemdenken. Samen gaan we door een spiraal van dankbaarheid naar actie en kom jij erachter wat jouw rol is in deze transitie.
17.00 Plenaire Afsluiting
Locatie: Tuinzaal
17.30 Borrel in Restaurant
Over de sprekers
Anuna de Wever initieerde de scholierenstakingen in Belgie met 'Youth for Climate' en mobiliseerde op hun hoogtepunt 100.000 mensen voor de klimaatcrisis.
Bertram Zagema is klimaatexpert bij Oxfam Novib, zet zich in voor klimaatrechtvaardigheid wereldwijd, en is lid van de Oxfam delegatie naar COP26 in Glasgow.
Chautuileo Tranamil en Max de Ploeg van Stichting Aralez geven een workshop over Dekoloniaal Activisme.
Jerry King Luther Afriyie dichter en mensenrechtenactivist. Als oprichter van Nederland Wordt Beter en voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet strijd hij al jaren met succes tegen racisme.
Jelle de Graaf is klimaatactivist en campagnecoördinator bij Extinction Rebellion. Hij werkte o.a. aan de campagne voor een ambitieus Burgerberaad.
Jurjen van den Bergh is de oprichter en directeur van de Goede Zaak, de bondgenoot van progressief Nederland.
Lisa van Ginneken is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ze is een bekend lid van de transgender-community en zet zich in voor de gelijke kansen van transgender personen.
Roos Wijker werkt bij Follow This, een groep van 6000 aandeelhouder activisten die de fossiele industrie willen verduurzamen door groene aandelen te kopen.
Suzanne Kröger was van 2017 tot 2021 Tweede Kamerlid voor Groenlinks en zet zich al jaren in als activist tegen de groeiende luchtvaart.
Sven Jense is een van de oprichters en directeur van de Climate Cleanup, een groep van ondernemers die klimaatverandering willen tegengaan door CO2 te verwijderen.
Toon Maassen is oprichter van Cafe de Ceuvel. Met de ViesPensioen campagne en lobby kreeg hij het pensioen Horeca zo ver dat ze uit de fossiel industrie stapen.
Wietse van der Werf is natuurbeschermer en sociaal ondernemer. Als oprichter van de Sea Ranger Service strijdt hij tegen illegale visserij.
Warming Up Festival 20 t/m 24 oktober
Tolhuistuin is Warming Up. Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? Hoe willen we verder? En, wat doet het met ons? Kom er achter tijdens Warming Up festival 2021 in Tolhuistuin!
Warming Up Festival presenteert vijf dagen op rij een spannend programma met kunst, muziek, theater, talkshows, podcasts en spoken word. We gaan in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en activisten.
Op het programma staan o.a. Ruben Hein, Collectief Walden, Joya Mooi, Opening van Natuurgebied Noord, Woorden Worden Zinnen, Patrick Nederkoorn, Arita Baaijens, Gerson Main, Nieuwe Helden, WhyNot, FMNST, Bonte Hond, de Church of Climate Change, Rehearsing the Revolution, Anoek Nuyens, het Grote Straatberaad en een Activist Bootcamp met Anuna de Wever en Jerry Afriyie.
Meer weten? Volg Warming Up op instagram of facebook. #wearewarmingup
www.wearewarmingup.nl
I.s.m. Stichting Impact Makers. Met dank aan: Bankgiro Loterij Fonds, vsbfonds, Oxfam Novib.
Locatie
Dit programma vindt plaats in de Expo in het Paviljoen van Tolhuistuin. Het navigatieadres is IJpromenade 2.
Foto credits foto Jelle de Graaf: Romy Fernandez.