In de Tolhuistuin

Some Things Hidden: filmvertoning ‘Herengracht 401’

Aanvang 20:00
Entree gratis, aanmelden via reserveren@framerframed.nl

In het kader van tentoonstelling Some Things Hidden wordt de documentaire ‘Herengracht 401’, over de complexe geschiedenis van Castrum Peregrini vertoond. Gevolgd door een gesprek met filmmaker Janina Pigaht, Lars Ebert (Castrum Peregrini) en Josien Pieterse (Framer Framed).

De titel Some Things Hidden refereert in meerdere betekenissen naar de geschiedenis van Castrum Peregrini. Ten eerste en heel letterlijk: tijdens de Tweede Wereldoorlog was het statige Amsterdamse grachtenpand aan de Herengracht 401 een onderduikadres. Ten tweede is de titel van toepassing op de periode na de oorlog, toen zich een hechte gemeenschap rond Wolfgang Frommel vormde. Ook deze fase kent vele verborgen verhalen.

Na de dood van de oprichters maakte de huidige generatie een nieuwe start. Terwijl zij opruimen en verbouwen om het huis open te kunnen stellen voor publiek, wil filmmaker Janina Pigaht het verhaal van het huis vastleggen nu er ook nog mensen kunnen vertellen over de eerste decennia vlak na de oorlog. Maar valt er wel een eenduidig verhaal te vertellen? Hoe kun je omgaan met herinneringen aan traumatische momenten in het leven van een hechte gemeenschap? Ook de donkere kanten van het verleden van Castrum Peregrini moeten bespreekbaar zijn. Maar kun je daar bij komen als filmmaker? En hoe ga je als organisatie met je eigen verleden om, juist ook als een deel van dat verleden problematisch is?

Na de vertoning van de film gaat Josien Pieterse, directeur van Framer Framed in gesprek met filmmaker Janina Pigaht en Lars Ebert van Castrum Peregrini.

Herengracht 401 is geproduceerd door ‘Een Van de Jongens’. Geregisseerd door Janina Pigaht. Lengte: 48′. Taal: Nederlands, met Engelse ondertiteling. Het nagesprek is in het Nederlands.