fbpx

In de Tolhuistuin

Smeltkroezen

Deuren open 20:00
Aanvang 20:30
Entree € 10,00, studenten-, CJPpas, Over Het IJ Festivalbandje: € 7,50, € 5,00 stadspas, WeArePublic-pas € 0,00

Smeltkroezen is dé culturele avond van Zwermers en toont korte onderdelen uit verschillende culturele disciplines. Laat je meevoeren van dans naar interactieve installaties, van poëzie naar circus, van muziek naar theater. En eigenlijk alles daartussen.

Line up Smeltkroezen // Over het IJ Festival // 11 juli

Zwermers
Na een succesvolle reeks performances op Oerol 2019 brengt Zwermers hun voorstelling Pan~// Catwalk (de korte versie) naar de Tolhuistuin. Van versleten spijkerjack tot extravagante glitterjurk. Onze kleding is een uitdrukking van wie zijn, willen zijn, en soms moeten zijn. Met twee performers, een violist en een onophoudelijke rij outfits brengt Zwermers een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens. Wat zegt die ‘tweede huid’ over ons? Draagt de mens kleding of wordt de mens door kleding gedragen? Je wordt ondergedompeld in een onophoudelijke stroom van kledingwissels ondersteund door een eenmansorkest met viool en loopstation, geïnspireerd op componisten als Hauschka en Philip Glass.

Het Klijn Kwartet
Het Klijn Kwartet bestaat uit zangeres, pianiste en componiste Sylvie Klijn, gitarist Tiago Lageira, drummer Floris van Elderen en bassiste Julia Kooreman. Het kwartet combineert klassiek, jazz- en popmuziek. Deze stijlen komen samen in woordeloze stukken waarin verre werelden klinken, of juist verhalende muziek met minimal invloeden. Het Klijn Kwartet speelde live op NPO Radio 4. Ook gaf het concerten op onder andere het Grachtenfestival, Radio 4, jazzpodium Paradox, Tivoli Vredenburg en concertzaal Willem II. In juni 2019 verscheen hun eerste album Safe Ground.

Yanni Ratajcczyk
Yanni Ratajczyk is filosoof en dichter uit Antwerpen. Hij is werkzaam als redacteur bij het literair tijdschrift Deus Ex Machine en houdt van verrassende woorden op bijzondere plekken. Met indringende voordrachten brengt hij werk tot leven dat het licht zag tijdens een vier maanden lange zwerftocht door de Balkan.

De stukken zijn niet alleen na elkaar te zien zijn, maar smelten op het einde van de avond samen in één performance: de Smeltkroezen-scène.

Locatie
Dit programma vindt plaats in het Tuinhuis, in de Tuin van de Tolhuistuin. Navigatieadres ingang Tuin: Tolhuisweg 3.

Over het IJ Festival
Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de programmering van Over het IJ Festival. Van 5 tot en met 14 juli is de 27e editie van Over het IJ Festival: het locatietheaterfestival dat de stad als inspiratiebron én podium gebruikt. Avontuurlijk locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op diverse locaties dieper in Amsterdam-Noord. Bezoek voor meer informatie overhetij.nl