fbpx

In de Tolhuistuin

Het Nieuwe Leven Lab

Tijd 14:00 – 18:00
Entree gratis

Alles wat je bezit eist een tol van de natuur- wanneer het geproduceerd wordt, en nogmaals wanneer je het weggooit. Waarom zou je afval maken als je een nieuw leven voor je objecten kunt creëren?

Het Nieuwe Leven Lab is een middag vol activiteiten om je te helpen oude spullen nieuw leven in te blazen! Bezoek de workshops om oude spullen die je niet meer draagt of gebruikt te upcyclen, te ruilen of te doneren.

Dit evenement is onderdeel van het Green Living Lab Paradijs Aarde Programma in de Tolhuistuin. Paradijs Aarde wil het paradijs in de natuur om ons heen verkennen. Het paradijs is niet altijd ergens ver weg- het is ook hier, in de stad waar we wonen. En het is onze verantwoordelijkheid om het te waarderen en te beschermen.


ACTIVITEITEN: 14.00 – 18.00

Het Nieuwe Leven Ruil 14.00 – 18.00
Breng tot 7 kledingstukken, boeken, planten of speelgoed waar je niet langer van houdt mee en ruil ze in voor andere items die je wel leuk vindt! Alle spullen die overblijven na het evenement worden geschonken aan Leger des Heils in Amsterdam Noord. Laat ons vooraf per mail weten wat je wilt ruilen of doneren: recycle@greenlivinglab.org

Het Leeshuis 14.00 – 16.00
Speciaal voor deze middag opent het Leeshuis haar deuren. Bij het Leeshuis, 4 middagen in de week geopend van woensdag t/m zaterdag, geef je boeken door & haal je een mooi nieuw boek op. Voor elk boek een nieuw thuis!

Het Breibankje 15.30 – 16.30
Verbinden door middel van breien! Sluit je aan bij het Breibankje-collectief voor een groepsbrei-sessie rond het vuur in de tuin en ontmoet nieuwe vrienden terwijl je handige breitechnische tips leert.

Thee & veganistische hapjes zijn de hele middag beschikbaar.


WORKSHOPS: 14.30 – 17.30

Alle workshops zijn in het Nederlands én Engels(e vertaling) en gratis, maar graag je plekje van tevoren reserveren per e-mail: workshop@greenlivinglab.org

Upcycle je Spijkerbroek 14.30 – 16.00
met Annelies Buijs van Atelier Per Abuijs
Wist je dat je 16.000 liter water bespaart als je 3x langer met je spijkerbroek doet? Dat staat gelijk aan een jaar lang douchen. Goed moment dus om jouw vergeten/versleten spijkerbroek uit de kast te pakken en een tweede leven te geven. Tijdens deze workshop upcycle je je broek en ga je naar huis met een item dat je weer met liefde draagt.

Maak een Macrame planthanger 16.00 – 17.30
met Carola Cantini van de Textile Hunters collectief
Neem een oud t-shirt mee dat je echt niet meer wilt dragen en leer hoe je er een mooie nieuwe plantenhanger van kunt maken om je huis op te fleuren! Carola Cantini is een ontwerper uit Buenos Aires die werkt aan duurzame ontwerpprojecten om afgedankte materialen om te zetten in geüpcyclede goederen. Carola zal demonstreren hoe het mogelijk is om van oud textiel nieuwe stoffen te maken. Vandaag is dat de macrametechniek voor het weven van stoffen die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld plantenhangers of tassen van te maken!

Kinderworkshop 14.30 – 15.30
Herfst – het nieuwe levensontwerp van de natuur!

Waar komen al die paddenstoelen in de herfst vandaan? En waar zijn alle herfstbladeren toch in de lente? In de natuur wordt alles weer netjes opgeruimd zonder dat ze hulp nodig hebben van de mens. Hoe dit gebeurt kun je komen ontdekken tijdens de workshop ‘herfst’.

In deze workshop neemt Juf Dieuwertje (schooltuinen en natuureducatie, Gemeente Amsterdam) ons mee op een reis door onze voedselkringloop en het slimme ontwerp van de natuur om nieuwe leven te maken van de oude. Kinderen zullen een kijkje nemen aan diverse paddenstoelen, wormen en andere betoverende bodemdiertjes en natekenen.

Entree: Toegang is gratis en is geschikt voor kinderen met volwassen begeleiding. Wees op tijd! De workshop begint om 14.30 uur in de Tuin (dus warme kleren aan) en duurt een uur.

Locatie
Dit programma vindt plaats in de Tuin en het Tuinhuis. Het navigatieadres van de ingang van de Tuin is: Tolhuisweg 3.