In de Tolhuistuin

IDFA: The Mulberry House

Kassa open 18:30
Aanvang 19:00
Entree € 10,50 | € 8,00 kortingstarief

The Mulberry House – Sara Ishaq (2013, 65 min)
De half-Schotse Sara Ishaq groeit aanvankelijk op in Jemen, maar gaat op haar zeventiende bij haar moeder in Schotland wonen. Tien jaar later, in 2011, reist ze met haar camera terug naar het huis waar ze opgroeide. Ze hoopt de verbroken relatie met haar familie te herstellen en opnieuw een zich opnieuw thuis te kunnen voelen in een land dat haar dierbaar is. Buiten de poort laait het protest tegen het autoritaire bewind van Ali Abdullah Saleh op. Gezinsleden doneren bloed en koken pannen vol eten voor de demonstranten op het plein. Ishaq draagt ook haar steentje bij: als correspondent speelt ze lokaal nieuws door aan de internationale pers. In deze persoonlijke film registreert de filmmaakster wat zich in die roerige periode binnenshuis afspeelt. Haar vader begint zijn dochter met nieuwe ogen te bekijken. Zij filmt hun gesprekken, maar ook het dagelijks leven in het huis waar bezoekers en rondrennende kinderen altijd voor levendigheid zorgen en waar haar vader en opa de boel bestieren.

Randprogramma
Arabiste Laila al-Zwaini verzorgt een inleiding bij The Mulberry House. Met haar is er na afloop van de film een nagesprek met Jörgen Tjon A Fong.

Over Shifting Perspectives: The Arab World
The Mulberry House is onderdeel van het IDFA-programma Shifting Perspectives: The Arab World. Hiermee biedt IDFA tegenwicht aan westerse stereotypen die de complexiteit van de Arabisch sprekende wereld negeren.

De twee films die deze avond als onderdeel van Shifting Perspectives in de Tolhuistuin worden vertoond zijn The Mulberry House en A World Not Ours. Beide films tonen persoonlijke portretten van Arabische filmmakers die opgegroeid zijn in het westen en terugkeren naar hun roots om daar een film te maken. Zij zijn voortdurend vanuit verschillende perspectieven aanwezig in hun eigen films: soms als familielid of vriend, als held of verrader en soms vanuit hun westerse achtergrond. Het randprogramma gaat in op deze meervoudigheid aan perspectieven.

 

Bio’s

Laila al-Zwaini

Laila al-Zwaini is arabiste en juriste van Nederlands-Iraakse afkomst. Zij woonde en werkte enige jaren in Irak, Egypte en Jemen voor wetenschappelijk onderzoek en rechtsstaatopbouw, en reisde veelvuldig door heel het Midden-Oosten. Van 2007-2009 werkte ze in Afghanistan als staflid van de Verenigde Naties. Laila is gespecialiseerd in thema’s als shari`a, rechtsontwikkeling, stammen en (islamitische) vrouwenrechten. Haar kennis hierover deelt ze middels academische publicaties, media, gastcolleges, en beleidsadviezen in binnen- en buitenland. Momenteel ontwikkelt zij een civiel master-narrative met Arabisch/islamitische origine: “Imagine Madaniya!”