In de Tolhuistuin

IDFA x Lost Project: Independent Boy

Kassa open 18:30
Aanvang 19:00
Entree € 10,50 | € 8,00 kortingstarief

Independent Boy – Vincent Boy Kars (2017, 90 min)
De jonge filmmaker Vincent Boy Kars neemt een maand lang alle beslissingen voor zijn besluiteloze vriend Metin. Als eerste stap dwingt hij hem om een maand lang op zichzelf te wonen. Ver van zijn moeder, met wie hij een misschien iets te innige band heeft. In hoeverre is een mensenleven maakbaar, vraagt de filmmaker zich daarbij af. Metin is een twintiger die niet goed weet wat hij met zijn leven aan moet vangen. Hij is volgens zijn vrienden slim en creatief, maar bakt er niets van. Veelzeggend is het contrast tussen Metin en de montere jeugdleiders van de scoutinggroep waar hij als jongen bij heeft gezeten. Of tussen hem en zijn docent van de klimmuur, die hem leert dat je moet nadenken over waar je heen gaat, je stappen en grepen tegen de rotswand moet plannen. Maar plannen is niet Metins ding. Hij wil mensen laten nadenken over wat een geslaagd leven inhoudt. Herkenbare film voor millennials, maar ook voor iedereen die zelf ooit twintiger is geweest.

Randprogramma
Voorafgaand aan de film is er een muzikale performance door drie leden van Lost Project, Tim van den Heuvel, Erwin Kiene en Joshua Sabajo. Na de film is er een Q&A met Lost Project en hoofdpersonage Metin Fennema. Presentatie: JNM The Naked MC.

The Successful Life!?
Wat als je vol dromen en ambities zit en de wereld aan je voeten ligt, maar de realiteit vaak anders aanvoelt? Om je heen leeft iedereen zijn droom en lijkt iedereen alles uit het leven te halen. Je vraagt je af: is het leven maakbaar of moet je gelukkig zijn met het kleine, het alledaagse wat het leven te bieden heeft? Maar je bevriest bij de vraag, het slaat je lam. En je doet uiteindelijk niets, geen van beide.

Deze avond worden twee films vertoond die je aan het denken zetten: wat mag ik van het leven verwachten? Wanneer sta ik op voor jezelf? En wat is mijn rol in de wereld? De vragen zijn te groot om zomaar te kunnen beantwoorden maar worden door middel van de films deze avond bespreekbaar gemaakt. In het randprogramma zullen we gezamenlijk met het publiek op deze vragen reflecteren.

Over Lost Project
Lost Project is sinds 2016 het huisgezelschap van de Tolhuistuin en bestaat uit een diverse groep Amsterdamse jongeren die voorstellingen maken over gender, mannen- en vrouwenrollen, culturele identiteit, interculturaliteit en politiek.
Het gezelschap staat voor het creëren van bewustwording voor de ander of wat men als de ander kan ervaren. Het vieren van verschillen plaats van elkaar daarop af te rekenen. Het streven naar een ontmoeting met ‘ont-moeting’ omdat zij niet geloven in het schreeuwen om begrip maar het creëren ervan. Daar waar er angst, onwetendheid, vooroordelen en onbegrip is, maakt Lost Project ruimte voor begrip en acceptatie.

Bio’s
JNM (The Naked MC)
Vanaf kleins af aan voelt Jennifer Muntslag (1983) zich thuis in de spotlight. Het dagelijkse dansen en zingen in de spiegel als kind maakte plaats voor performances op verschillende podia. Ook wel bekend als JNM (The Naked MC) is zij een graag geziene host op evenementen. Ze rapt, schrijft, geeft workshops, acteert en presenteert. Als een frisse wind, vol enthousiasme en humor waait zij door de zaal.