In de Tolhuistuin

IDFA x Bliss – Antonio Lopez 1970: Sex, Fashion & Disco

Kassa open 18:30
Aanvang 19:00
Entree € 10,50 | € 8,00 kortingstarief

Antonio Lopez 1970: Sex, Fashion & Disco – James Crump (2017, 96 min)
Antonio Lopez (1943-1987) geldt als de meest invloedrijke mode-illustrator van de vorige eeuw. Zijn tekeningen kleurden de tijdgeest van het frivole New York en het nog veel vrijere Parijs in de jaren zeventig. Deze hypnotiserende collage van foto’s, tekeningen, archiefmateriaal en interviews met modellen en muzen uit die tijd is een eerbetoon aan werk en leven van deze energieke kunstenaar. Lopez voelde zich als een vis in het water in de extravagante kringen van grote ontwerpers als Karl Lagerfeld. Zijn werk – origineel, onstuitbaar, onbevangen, niet gehinderd door conventies of taboes – was baanbrekend; zo was Lopez een van de eersten die een zwart model tekende. “Antonio wist in zijn tekeningen de magie te vangen die in de lucht hing”, typeert de legendarische modefotograaf Bill Cunningham zijn tijdgenoot. Lopez en Cunningham drukten beiden een groot stempel op het modebeeld van hun tijd; niet voor niets is dit eerbetoon aan Lopez opgedragen aan in 2016 overleden Cunningham.

Randprogramma
Bliss reflecteert via een compilatie van video’s op de film. De video’s tonen hoe tegenwoordig design en fashion en aanverwante kunstvormen de status quo uitdagen. Daarna vindt er een nagesprek plaats met Hussein Suleiman van Daily Paper, één van de gezichtsbepalers van de Amsterdamse fashionscene. Presentatie, inleiding en Q&A: Charl Landvreugd. (Bio’s: zie onder)

New York Art from the 70s
New York was in de jaren 70 een stad in financiële en sociale crisis. In deze crisistijd ontstond een levendige avantgardistische kunstscene. Naast een enorme drang tot creatie ervoeren kunstenaars ook de noodzaak om de status quo omver te werpen en dé nieuwe wereld in te luiden. Kunstenaars streden via hun werk en door hoe zij zich presenteerden, voor seksuele vrijheid, homorechten en gelijkheid. De oude grenzen van de kunst werden opgerekt en in het publieke domein werd vormgegeven aan de representatie van verschillende minderheden.

Deze avond zoomen we in op twee iconische kunstenaars uit deze belangrijke periode van New York. De documentaire Antonio Lopez: Sex, Fashion & Disco gaat in op het leven van de meest invloedrijke fashion illustrator van de vorige eeuw: Antonio Lopez. De documentaire Boom For Real schetst aan de hand van archiefmateriaal en interviews een beeld van de jonge jaren van beeldend kunstenaar, dichter en muzikant Jean-Michel Basquiat.

Over Bliss
Bliss is een platform dat op zoek gaat naar de verborgen pareltjes van online filmmateriaal, korte films en muziekvideo’s om deze te presenteren op een groot scherm. Bliss heeft de wens om de veelheid aan perspectieven te tonen om het publiek een andere kijk op de dingen mee te geven.

Bio’s
Charl Landvreugd


Charl Landvreugd werd geboren in Paramaribo en groeide op in Rotterdam. Voor hem is het idee van ‘Blackness’ een politiek instrument. Zijn interesse gaat daarbij met name uit naar de manier waarop Afro-diversiteit binnen de kunst tot uiting komt. Zijn kennis van deze mechanismen is voor hem een manier om zich te uiten over onze gemeenschappelijke inzet om over cultuur te spreken in de hedendaagse Europese maatschappij. Landvreugd studeerde aan Goldsmiths College in Londen en Columbia University in New York. Hij is momenteel PhD-kandidaat aan het Royal College of Art in London. Als kunstenaar/onderzoeker maakt Landvreugd sculpturen, installaties, performances, fotografie, video, tentoonstellingen en schrijft hij teksten. Sinds 2009 is zijn werk getoond in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Caraïben, Senegal en Nederland. Zijn werk is gepubliceerd in tijdschriften als ARC, Small Axe, Open Arts Journal en meerdere catalogi.