fbpx

In de Tolhuistuin

IDFA 23-24-25 november

De Tolhuistuin werkt voor het eerst samen met IDFA. Op drie avonden presenteren we in totaal zes films, gegroepeerd rondom drie thema’s: muziek en maatschappij, geopolitiek en de kunstenaar in de samenleving.


23/11: Muziek en maatschappij

19:00 I Am the Blues – tickets

Documentaire over de laatst overgebleven blues devils, die in Mississippi ondanks hun hoge leeftijd nog elke dag bezig zijn met de blues.

21:30 Mavis! – tickets

Gospelzangeres Mavis Staples vertelt haar levensverhaal. Ze zingt al meer dan zestig jaar en is nog lang niet van plan om met pensioen te gaan.

Moderator: Maarten van Hinte
Gasten: regisseur Daniel Cross van I am the blues en regisseur Jessica Edwards van Mavis!
Presentator: Mijke van Wijk (NTR/Radio 6)

Vooraf en na afloop draait DJ Lovesupreme vintage blues in de foyer


24/11: Geopolitiek

19:00 Poverty, Inc. – tickets

Het bestrijden van armoede kan, ironisch genoeg, heel lucratief zijn. Over de ‘armoede-industrie’, die ontwikkelingslanden vaak van de regen in de drup helpt.

Moderator: Lonneke van Genugten (hoofdredacteur One World)
Gast: Katrien Coppens (Artsen zonder Grenzen)

21:30 The Russian Woodpecker – tickets

Tsjernobyl-slachtoffer gaat aan de vooravond van de protesten in Kiev op zoek naar de ware toedracht van de ramp in de kerncentrale.

Inleiding door Trouw-journaliste en publiciste Fleur de Weerd (auteur van Het land dat maar niet wil lukken, verschenen bij uitgeverij Atlas Contact)

Na afloop DJ Jairzinho in de foyer


25/11: De kunstenaar in de samenleving

19:00 B-Movie: lust and sound in West-Berlin – tickets

Collage van aanstekelijk archiefmateriaal over het muzikale leven in het Berlijn van de jaren tachtig, de tijd van de Neue Deutsche Welle.

Moderator: Bureau Boven
Gast: Ioana Tudor

In de periode na de val en bloedige executie van de Roemeense dictator Ceaușescu op eerste kerstdag in 1989, vluchtten honderdduizenden Roemenen naar West-Europa. Actrice en performer Ioana Tudor (35) was een van hen.  Hoe is het om te moeten vluchten en hoe beïnvloedt die ervaring haar werk? Bureau Boven spreekt met Tudor en vertoont de mini-documentaire Exit-Entry over haar vlucht.

21:30 Sonita – tickets

Illegaal in Teheran droomt de achttienjarige, Afghaanse vluchteling Sonita van een carrière als rapper. Spannend verslag van haar zoektocht naar een eigen weg.

Moderator: Chris Keulemans
Gasten: regisseur Rokhsareh Ghaem Maghami en rap vocaliste Sonita Alizada

Na afloop draait DJ Marko Depender