In de Tolhuistuin

Reflecting Cities: Poetic Justice (1994)

Data: 14 jun, 12 jul, 9 aug, 13 sep | wo
Aanvang: 20:30
Locatie: Tuin
Prijs: € 7,50

Reflecting Cities #1 presents: Poetic Justice (1994)
Regisseur: John Singleton
Acteurs: Janet Jackson, Tupac Shakur

In aanloop naar het Read My World festival wat begin oktober plaatsvindt in de Tolhuistuin en wat als thema ‘BLACK USA’ heeft cureert ‘Reflecting Cities’ deze zomer een serie buitenfilms die de ontwikkeling van de hedendaagse zwarte cultuur in Amerikaanse steden tonen. Voor iedere film selecteert SLAA een Nederlandse schrijver om te reflecteren op de film. Verwacht zomerse avonden in een prachtige tuin, relevante films met contextualiserende randprogrammering en de ruimte voor dialoog.

Op 14 juni trappen we de reeks in de Tuin van de Tolhuistuin af met de film Poetic Justice. Poetic Justice is niet alleen een ode aan de dichtkunst, maar ook aan één van de grootste Afrikaans-Amerikaanse schrijvers: Maya Angelou, die als cameo in de film voorbij komt.

Simone Zeefuik leidt de film in. Ze zal het hebben over wat voor indruk de film Poetic Justice op haar maakte en hoe Maya Angelou haar nog dagelijks inspireert.

Dit programma is een samenwerking tussen Read my world, Stichting TolhuistuinMetro54Full Color Entertainment en SLAA.

Over de film: Justice is een jonge vrouw die woont in South Central, Los Angeles. Haar naam Justice is gegeven door haar moeder, die geboorte gaf aan haar dochter tijdens de studie Rechten. Nadat ze haar vriend vermoord heeft zien worden, is ze zwaar depressief. Ze besluit om haar studie op te geven en om haar depressie te bestrijden, schrijft ze poëzie. Na een tijdje ontmoet ze postambtenaar en alleenstaande vader genaamd Lucky (Tupac Shakur). Terwijl ze nooit met hem heeft kunnen opschieten wordt zij door omstandigheden gedwongen met hem mee te rijden naar Oakland. Na veel gebekvecht komen ze erachter dat ze het eigenlijk over erg veel zaken eens zijn, en groeien langzaam naar elkaar toe.

Over Maya Angelou: Maya Angelou schreef poëzie, filmscenario’s en romans. Angelou schreef onder meer de autobiografische roman ‘I know why the caged bird sings’. Haar boek ‘Just give me a cool drink of water before I die’ werd genomineerd voor de Pulitzer-prijs en in 2003 ontving zij voor het audioboek ‘A song flung up to heaven’ een Grammy.

Over Simone Zeefuik: Simone Zeefuik is schrijver en conceptueel denker. Ze houdt zich voornamelijk bezig met beeldspraak, anti-Black racism en (digitale) archivering. In oktober 2016 lanceerde ze de #RewriteTheInstitute, een krachtig as-we-grow-archief dat kritisch kijkt naar de taal die Nederlandse instituten gebruiken om Zwarte mensen en hun geschiedenis, tradities, hedendaagse realiteit en toekomstperspectief te beschrijven. Simone Zeefuik is de initiatiefnemer van hashtags als #BlackNL#DecolonizeTheMuseum en #UndocumentedNL. Voor er überhaupt hashtags waren richtte ze het literaire platform RE: Definition (2008-2013) op.

De volgende Reflecting Cities-filmavonden: 12 juli, 9 augustus, 13 september