In de Tolhuistuin

Cineblend Open Air #2: Ottoman times

Aanvang 21:00
Locatie Tuin
Prijs € 9,50

CINEBLEND OPEN AIR #2
Ottoman times. Een avond in Ottomaanse sferen.

Een literair, muzikaal en visueel overweldigende reis door het voormalige Ottomaanse Rijk. Met Meltem Halaceli en Jamil Al Asadi. 

Met als uitgangspunt de geschiedenis van de grootvader van schrijfster Meltem Halaceli maken we aan de hand van uniek filmmateriaal uit het EYE archief een literair, muzikaal en visueel overweldigende reis door het voormalige Ottomaanse Rijk. Sulayman Hadj Ali was een Alawiet uit Adana en dienstplichtig soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog. Begeleid door qanun-speler Jamil al Asadi doet Halaceli ons door de ogen van haar grootvader vervlogen tijden herleven en zien en horen we de plekken in het Ottomaanse Rijk waar haar grootvader is geweest. De periode waarin Hadj leefde was een scharnierpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten. De reis is tevens een reis door de filmgeschiedenis. Speciaal voor dit programma heeft conservator Elif Rongen-Kaynakçi van het EYE Filmmuseum een compilate samengesteld van bijzondere filmbeelden uit het begin van de 19e eeuw die een prachtig beeld geven van het leven in het Ottomaanse Rijk. Compleet met zeldzame kleurenbeelden. Dit programma is voor het eerst in deze samenstelling in Nederland te zien.      

Meltem Halaceli is schrijfster, researcher en arabist. Zij identificeert zichzelf als Nederlandse met een Arabisch-Alawietische achtergrond die vermengd is geraakt met Turkse invloeden. Zij publiceerde in december 2015 haar debuut over haar familiegeschiedenis ‘De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali’ bij Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep in Amsterdam. Haar boek werd op 22 januari 2016 goed ontvangen in een recensie met vier sterren door het NRC Handelsblad. Voor het ontwikkelen van het boek ontving ze een beurs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK). In november 2015 werd haar gedicht ‘Moederhuis’ bekroond met de ElHizjra Literatuurprijs, dat ook is opgenomen in haar debuut. Halaceli werkt als researcher en vertaler voor diverse media-programma’s, zoals Tegenlicht, OVT en Langs de grenzen van Turkije, van de VPRO. Zij werkt nu aan haar volgende boek.

Jamil  Al  Asadi studeerde kanun en algemene Arabische muziektheorie aan het Institute for Iraqi Music en westerse muziektheorie en viool aan het College for Fine Arts te Bagdad. Als eerste solist van al Bayariq speelde hij op grote podia en festivals in Europa en het Midden-Oosten. In Europa was hij de leider van o.a. het Andalusi Ensemble en Les Mesopotamiens, het huisorkest van Centre Culturel Arabe in Brussel. Als vaste begeleider van Farida Mohamed Ali speelde hij o.a. in de Festspiele in Berlijn en in de Royal Albert Hall in Londen.

Een samenwerking tussen Cineblend, Tolhuistuin, EYE Filmmuseum, Dancing on the Edge en 180Amsterdammers.
CineblendOA_ot