Read My World Festival
Read My World Festival
Read My World is sinds 2012 een toonaangevend platform voor het geschreven en
gesproken woord uit de hele wereld. We werken samen met schrijvers uit
alle windstreken.
Elk jaar leggen we de nadruk op een regio in de wereld waar zich grote
maatschappelijke veranderingen voltrekken. We maken ruimte voor
schrijvers van ver en dichtbij, soms nog onbekend maar altijd
spraakmakend.
Bekijk hier het hele programma.
Ook dit jaar brengt Read My World een grote verscheidenheid aan schrijvers, waaronder:
Asmaa Azaizeh, Palestijnse dichteres, inspirator en een van de eerste curators van editie het festival in 2013. Haar werk is veel talen vertaald, waaronder in het Nederlands (Geloof me niet als ik vertel over de oorlog. Vertaald uit het Arabisch door Nisrine Mbarki, verschenen in 2019 bij Uitgeverij Jurgen Maas) Azaizeh is vanaf 14 augustus in Nederland en beschikbaar voor interviews.
Maurice Carlos Ruffin: woont in New Orleans, was curator van het festival in 2017, hetzelfde jaar waarin zijn debuutroman We cast a shadow (Random House/One World) verscheen. Dit dystopische werk over een obsessieve vader die er alles voor over heeft om zijn zoon veilig te laten opgroeien in een racistische samenleving, bracht Ruffin vele nominaties voor prestigieuze literaire prijzen. In zijn tweede publicatie, The Ones Who Don’t Say They Love You, een korte verhalenbundel, wordt de lezer op hartverscheurende wijze meegenomen in de levens van mensen op de rand van de samenleving, waarbij New Orleans de hoofdrol speelt. Ruffin is vanaf 30 augustus in NL en beschikbaar voor interviews.
Sulaiman Addonia: werd geboren in Eritrea, groeide op in Londen en woont in Brussel. Hij publiceerde twee romans, waarvoor hij internationale waardering ontving. Zo schreef The Guardian over Stilte is mijn moedertaal (vert. Irwan Droog, Uitgeverij Jurgen Maas 2021) ‘Een briljante, levendige schets van een vluchtelingengemeenschap en een betoverend portret van het jonge meisje Saba en haar zwijgende broer. Een aangrijpend, moedig verhaal. Een feministisch boek, maar tegelijkertijd zoveel meer dan dat.’ In 2020 was hij co-curator van het festival en op deze editie zal hij de keynote verzorgen op de openingsavond van het festival. Addonia is tevens columnist voor De Standaard, en oprichter van het Asmara-Addis Literary Festival (in exile).
Addonia is beschikbaar voor interviews.
Omar Musa: is een Borneaans-Australische auteur, beeldend kunstenaar en dichter uit Queanbeyan, Australië. In 2015 was hij voor het eerst te gast op RMW, waar hij de zaal in vervoering bracht door zijn opzwepende optredens. Hij schreef een roman, bracht vier poëziebundels uit, én vier hiphopplaten. In zijn recente publicatie Killernova brengt Musa een reis in kaart door de koloniale geschiedenis van Zuidoost-Azië, vernietiging van het milieu, oceanen, bosbranden in Australië, het isolement en de verslaving van de COVID-lockdown, familie, verloren liefde en, uiteindelijk, herstel. Uniek vormgegeven door de illustraties afkomstig uit traditioneel woodcarving werk door Musa zelf. Zijn optreden in Amsterdam maakt onderdeel uit van een wereldwijde tournee ter promotie van Killernova.
Omar is beschikbaar voor interviews.