In de Tolhuistuin

Poetic Justice 03

Reflecting Cities: Poetic Justice (1994)

Data: 14 jun, 12 jul, 9 aug, 13 sep | wo
Aanvang: 20:30
Locatie: Tuin
Prijs: € 7,50

Film: Poetic Justice (1994)
Regisseur: John Singleton
Acteurs: janet Jackson, Tupac Shakur
Poetic Justice is niet alleen een ode aan de dichtkunst, maar ook aan één van de grootste Afrikaans-Amerikaanse schrijfsters Maya Angelou, die als cameo in de film voorbij komt.

Justice is een jonge vrouw die woont in South Central, Los Angeles. Haar naam Justice is gegeven door haar moeder, die geboorte gaf aan haar dochter tijdens de studie Rechten. Nadat ze haar vriend vermoord heeft zien worden, is ze zwaar depressief. Ze besluit om haar studie op te geven en om haar depressie te bestrijden, schrijft ze poëzie. Na een tijdje ontmoet ze postambtenaar en alleenstaande vader genaamd Lucky (Tupac Shakur). Terwijl ze nooit met hem heeft kunnen opschieten wordt zij door omstandigheden gedwongen met hem mee te rijden naar Oakland. Na veel gebekvecht komen ze erachter dat ze het eigenlijk over erg veel zaken eens zijn, en groeien langzaam naar elkaar toe.

John Singleton is een Amerikaans regisseur, producent en scenarioschrijver. Hij ontving in 1992 Oscarnominaties voor zowel het scenario als de regie van zijn debuutfilm Boyz n the Hood. Doorgaans neemt hij minimaal twee taken tegelijk op zich bij het maken van een film, soms meer, zoals in het geval van Poetic Justice, Higher Learning, Shaft en Baby Boy.

Maya Angelou schreef poëzie, filmscenario’s en romans. Ze is bekend als de geestelijk moeder van Oprah Winfrey. Angelou schreef onder meer de autobiografische roman I know why the caged bird sings. Haar boek Just give me a cool drink of water ‘fore I die werd genomineerd voor de Pulitzer-prijs en in 2003 ontving zij voor het audioboek A song flung up to heaven een Grammy.

In 2011 mocht de schrijfster uit handen van president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom ontvangen.


 

In aanloop naar het Read My World festival wat begin oktober plaatsvindt in de Tolhuistuin en wat als thema ‘BLACK USA’ heeft cureert ‘Reflecting Cities’ deze zomer een serie buitenfilms die de ontwikkeling van de hedendaagse zwarte cultuur in Amerikaanse steden tonen. Iedere film zal worden ingeleid en geduid door een schrijver van Nederlandse bodem.

Verwacht heerlijke zomerse avonden, met lekker eten , fijne muziek en relevante films met contextualiserende randprogrammering.


Dit programma is een samenwerking tussen: Read My World, Tolhuistuin, Metro54, Full Color Entertainment en SLAA.