In de Tolhuistuin

RoRreel5 waterfalls

Cineblend: Open Air #4 The Rose of Rhodesia

Aanvang: 21:00
Locatie: Tuin
Prijs: € 9,50 (student €7,50)

The Rose of Rhodesia is in 2009 herontdekt in Duitsland, een ontdekking die indertijd veel opzien baarde in kringen van filmprofessionals omdat de film verloren gewaand was. De film werd gerestaureerd door het EYE Filmmuseum maar er bestond alleen een kopie met Duitse tussentitels. Speciaal voor de vertoning van vanavond heeft EYE de film Engels ondertiteld en deze is daarmee voor het eerst voor een groter publiek beschikbaar. De film draait om een diamant die wordt gestolen van een Rhodesisch mijnconcern, maar het werkelijke thema zijn de interraciale verhoudingen.

The Rose of Rhodesia was de laatste productie van de Amerikaan Harold Shaw in Afrika. De film volgde op DE VOORTREKKERS, de Afrikaanse variant van de klassieker BIRTH OF A NATION van D.W. Griffith. In tegenstelling tot THE ZULUʼS HEART van diezelfde D.W. Griffith, die zijn film had geschoten in de Verenigde Staten met zwart-geschminkte acteurs, gebruikte Shaw echte Zuluʼs als acteurs. De film onderscheidt zich met name in de manier waarop Afrikanen worden neergezet en in het feit dat interraciale verhoudingen het werkelijke thema worden: de held is bevriend met Mofti, de zoon van stamhoofd Ushakapilla, en een witte roos vormt het symbool van hun vriendschap. Ushakapilla bereidt een opstand voor tegen de blanke overheersers, maar als Mofti verongelukt, ziet hij daarvan af.

The Rose of Rhodesia was geregisseerd door iemand die er sterk van overtuigd was dat Afrikaanse films ook in een Afrikaans decor en met Afrikaanse acteurs moesten worden gemaakt om het publiek overzee te bekoren, en bracht daarmee waarschijnlijk enkele van de eerste zwarte filmsterren in de geschiedenis voor het voetlicht. Het zou nog heel lang duren voordat dezelfde vooruitstrevende kijk op Afrikanen terugkeerde in de cinema.

Neo Muyanga, componeert muziekstukken, koorliederen en een diversheid aan kamermuziek en ensemblewerk (onder andere operetteThe Flower of Shembe, première 2012).

Een samenwerking tussen CINEBLEND, Stichting Tolhuistuin, EYE Filmmuseum en Afrovibes.